Köplagen – köp av produkt i befintligt skick

Kanske har du sett att det står i en annons att en produkt säljes i befintligt skick. Termen brukar användas när produkten du ska köpa är begagnad. Säljare brukar använda sig av en sådan formulering för att kunna slippa bli ansvarig, om det senare visar sig finnas fel på produkten. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som gäller när en säljare angett att en produkt säljes i befintligt skick.

Reglering

Om du är företagare och köper produkt av en annan företagare, eller om du är en privatperson som köper produkt av en annan privatperson, är huvudregeln att köplagen blir tillämplig på det köpet. Det innebär att om en privatperson köper en produkt av en företagare blir i stället konsumentköplagen tillämplig.

Köplagen

Köplagen är en dispositiv lag, vilket innebär att parterna av ett köpeavtal har ett stort utrymme att avtala om att något annat ska gälla, än vad som framgår av köplagen. Av 17–21 §§ köplagen framgår hur en produkt ska vara för att inte anses som felaktig. Skulle produkten anses felaktig enligt nämnda bestämmelser, kan säljaren ofta hållas ansvarig för det. De konsekvenserna om säljaren kan drabbas av till följd av felaktig vara, regleras i 30–41 §§ köplagen. Det är från dessa konsekvenser som säljaren i många fall, kan undkomma om det anges att produkt säljs i befintligt skick.

Felaktig trots såld i befintligt skick

En säljare kan dock inte helt friskriva sig från ansvar, genom att ange att en produkt säljes i befintligt skick. Trots sådan formulering, brukar en produkt enligt 19 § köplagen ändå anses vara felaktig om den som sålt produkten, gett dig information om den som visar sig inte stämma. Informationen kan bestå av exempelvis produktens egenskaper eller liknande. Dock kan säljaren även slippa ansvar för sådant fel, om denne skulle rätta de uppgifter som denne har uppgett, och ange de felen som finns.

Det anges även i 19 § köplagen att om en produkt som är i väsentligt sämre skick än vad du som köpare kunnat räkna med, utifrån priset och andra omständigheter, kan säljaren även då hållas ansvarig trots att produkten sålts i befintligt skick.

Upplysningsplikt

Vid en vidare läsning av 19 § köplagen, framgår även att den som säljer en produkt i befintligt skick, har en upplysningsplikt gentemot dig som köpare. Det är information som en köpare rimligen kan räkna med att få information om, som ryms inom ramen för säljarens upplysningsplikt. Vad den informationen ska bestå av, varierar från fall till fall. Normalt sett anses upplysningsplikten uppfylld, om fel på produkten är fel som säljaren faktiskt inte varit medveten om. Skulle upplysningsplikten inte anses vara uppfylld, kan säljaren drabbas av konsekvenser för fel på produkten.

Att tänka på:

Har ditt företag köpt in en begagnad produkt och säljaren angett att den säljs i befintligt skick, kan du ändå ha rätt att hålla säljaren ansvarig. Huruvida säljaren kan bli ansvarig eller ej, måste utredas i varje enskilt fall. En sådan utredning behöver du i regel vara jurist för att göra, om den ska bli ordentligt utförd. Vi på Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med att göra en rättsutredning och sedan driva tvisten mot säljaren. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt om köplagen

Högsta domstolen – Avgörandedokument – HD, dom.docx

Beskrivningen ”i befintligt skick” kan förbjudas – auto motor & sport (mestmotor.se)

Ansvarsfriskrivning – Klausuler för begränsning av ansvar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Friskrivningsklausul dolda fel – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Rätten för köpare att häva köp enligt köplagen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om köplagen – köp av produkt i befintligt skick

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.