Ansvarsfriskrivning – Klausuler för begränsning av ansvar

Om någon av parterna som ingått ett avtal inte uppfyller sina förpliktelser enligt avtalet, kan det bli så att den andra avtalsparten gör gällande olika konsekvenser mot den avtalsbrytande parten. Exempelvis kanske det blir fråga om prisavdrag, vilket gör att avtalsbrytande parten kan gå med ekonomisk förlust. För att undvika konsekvenser kan parterna i avtalet skriva in olika friskrivningsklausuler, vilka gör att de inte blir ansvariga för vissa fall då de inte handlat enligt avtalet. I den här artikeln ska vi gå igenom olika typer av friskrivningsklausuler, vilka kan vara nyttiga att känna till om du har för avsikt att ingå avtal med någon. Även för det fall att du vill göra gällande konsekvenser mot din avtalspart, kan det vara bra att känna till när din avtalspart kan undgå ansvar.

Ansvarsfriskrivning

Allmänt om friskrivningar

Vad parterna förpliktar sig att göra framgår ofta av avtalet. När avtal gäller köp, är det vanligt att just säljaren av produkten önskar friskriva sig från eventuella konsekvenser. Inom svensk avtalsrätt är huvudregeln att sådana friskrivningsklausuler är tillåtna att avtala om. Begränsningen av ansvaret kan ske genom några olika typer av friskrivningar. Dessa tänkte vi kortfattat redogöra för nedan.

Typer av friskrivningar

  • Generell ansvarsbegränsning – Sådan friskrivning kallas även total friskrivning. Den här typen av friskrivning innebär att exempelvis en säljare, friskriver sig från alla eventuella avtalsbrott.
  • Partiell friskrivning – Genom sådan friskrivning är det endast några avtalsbrott som säljaren friskriver sig ifrån.
  • Befintligt skick – Något som du ofta kan se i annonser från en säljare är att denne säljer en produkt i ”befintligt skick”. Det innebär att säljaren talar om för köparen att produkten är i det skick som den är, vilket innebär att det i stort sätt inte finns något fel som köparen kan göra gällande avseende produkten. Av den anledningen är det en friskrivning som inte alls positiv för köparen. Skulle köparen vara en konsument kan dock denne i en del fall göra gällande fel med stöd av 17 § konsumentköplagen. Den bestämmelsen anger att produkten trots friskrivningen kan anses som felaktig om produkten skulle vara ”i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta”. Om friskrivningen använts vid ett köp mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare, blir det i stället 19 § köplagen som får göras gällande på en felaktig produkt, som sålts i ”befintligt skick”. I den bestämmelsen framgår att fel ändå kan göra gällande, under förutsättning att produkten skulle bedömas vara väsentligt sämre skick, än vad den som köpt produkten hade kunnat förvänta sig.

Att tänka på:

Om du har ingått ett avtal med någon och du har hamnat i en tvist om en ansvarsfriskrivning eller något annat som rör ett avtal, kan du med stor fördel kontakta en jurist. Driva en tvist själv om du inte besitter juridiska kunskaper kan vara väldigt mycket uppförsbacke. Kontakta oss på Vasa Advokatbyrå AB i stället, så hjälper vi dig med att driva din tvist.

Läsvärt

Omhändertagna hundar säljes ”i befintligt skick” | SVT Nyheter

Jätten drar sig ur affär – skulle bli Europas största ståltillverkare (di.se)

Säljarens upplysningsplikt – när vara sålts i befintligt skick – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Befintligt skick bostadsrätt – När du kan göra gällande fel ändå – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Friskrivningsklausul husköp – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ansvarsfriskrivning – klausuler för begränsning av ansvar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.