Om någon av parterna som ingått ett avtal inte uppfyller sina förpliktelser enligt avtalet, kan det bli så att den andra avtalsparten gör gällande olika konsekvenser mot den avtalsbrytande parten. Exempelvis kanske det blir fråga om prisavdrag, vilket gör att avtalsbrytande parten kan gå med ekonomisk förlust. För att undvika konsekvenser kan parterna i avtalet skriva in olika friskrivningsklausuler, vilka gör att de inte blir ansvariga för vissa fall då de inte handlat enligt avtalet. I den här artikeln ska vi gå igenom olika typer av friskrivningsklausuler, vilka kan vara nyttiga att känna till om du har för avsikt att ingå avtal med någon. Även för det fall att du vill göra gällande konsekvenser mot din avtalspart, kan det vara bra att känna till när din avtalspart kan undgå ansvar.
Allmänt om friskrivningar
Vad parterna förpliktar sig att göra framgår ofta av avtalet. När avtal gäller köp, är det vanligt att just säljaren av produkten önskar friskriva sig från eventuella konsekvenser. Inom svensk avtalsrätt är huvudregeln att sådana friskrivningsklausuler är tillåtna att avtala om. Begränsningen av ansvaret kan ske genom några olika typer av friskrivningar. Dessa tänkte vi kortfattat redogöra för nedan.
Typer av friskrivningar
Generell ansvarsbegränsning – Sådan friskrivning kallas även total friskrivning. Den här typen av friskrivning innebär att exempelvis en säljare, friskriver sig från alla eventuella avtalsbrott.
Partiell friskrivning – Genom sådan friskrivning är det endast några avtalsbrott som säljaren friskriver sig ifrån.
Befintligt skick – Något som du ofta kan se i annonser från en säljare är att denne säljer en produkt i ”befintligt skick”. Det innebär att säljaren talar om för köparen att produkten är i det skick som den är, vilket innebär att det i stort sätt inte finns något fel som köparen kan göra gällande avseende produkten. Av den anledningen är det en friskrivning som inte alls positiv för köparen. Skulle köparen vara en konsument kan dock denne i en del fall göra gällande fel med stöd av 17 § konsumentköplagen. Den bestämmelsen anger att produkten trots friskrivningen kan anses som felaktig om produkten skulle vara ”i sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter med fog har kunnat förutsätta”. Om friskrivningen använts vid ett köp mellan två privatpersoner eller mellan två näringsidkare, blir det i stället 19 § köplagen som får göras gällande på en felaktig produkt, som sålts i ”befintligt skick”. I den bestämmelsen framgår att fel ändå kan göra gällande, under förutsättning att produkten skulle bedömas vara väsentligt sämre skick, än vad den som köpt produkten hade kunnat förvänta sig.
Att tänka på:
Om du har ingått ett avtal med någon och du har hamnat i en tvist om en ansvarsfriskrivning eller något annat som rör ett avtal, kan du med stor fördel kontakta en jurist. Driva en tvist själv om du inte besitter juridiska kunskaper kan vara väldigt mycket uppförsbacke. Kontakta oss på Vasa Advokatbyrå AB i stället, så hjälper vi dig med att driva din tvist.
Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.