Rätten för köpare att häva köp enligt köplagen

Om du har köpt en vara och du inte har fått den i tid kanske du vill häva köpet, eftersom du inte längre behöver varan eller på grund av annan orsak. I den här artikeln ska vi gå igenom några av de förutsättningar som krävs enligt lag för att få häva ett köp. Om ett köp sker mellan två privatpersoner eller mellan två företag så regleras hävning huvudsakligen av köplagen, och det är hävning enligt köplagen som vi går igenom i de här artikeln. Hävning kan ske på olika grunder, men i den här artikeln fokuserar vi på hävning på grund av att säljaren varit försenad med varan.

Häva köp enligt köplagen

Väsentlighetskravet för att häva köp

Huvudregeln i köplagen för att få häva ett köp är att avtalsbrottet är väsentligt. Om säljaren är försenad med varan är det hävningsregeln i 25 § köplagen som kan bli tillämplig. Man kan säga att det är två rekvisit som är grundpelarna i 25 § köplagen. Det ena rekvisitet är att avtalsbrottet ska vara av väsentlig betydelse för dig som köpare. En faktor som avgör betydelsen av köpet är vilket syfte du som köpare haft med köpet. Om du trots att det är fel på varan ändå kan använda varan för det som varan är avsedd för, anses felet vanligtvis inte vara lika väsentligt som om du som köparen inte kan använda varan för avsedda syftet. När det inte är tydligt utifrån den typ av köp som du har gjort eller att det vid en läsning av köpeavtalet inte tydligt står klart att felet är väsentligt, går det inte att anta att du kommer få rätt att häva köpet.

Andra rekvisitet för att få göra gällande hävning på grund av säljarens dröjsmål är att den som brutit mot avtalet, vilket då i det här fallet bör vara säljaren, borde ha insett de omständigheterna som du som köpare vill grunda din hävning på. Även om omständigheterna ska prövas objektivt, går det egentligen inte att undvika att det huvudsakliga syftet är att titta på förhållandena i det enskilda fallet för dig som är den part som inte brutit mot kontraktet. Därför kan man säga att det är två subjektiva rekvisit som 25 § köplagen, precis som de andra hävningsgrunderna i 39 § och 55 § köplagen, är uppbyggd av.

Avtalsbrott på flera grunder

Det kan vara så att säljarens försening med att avlämna varan till dig som köpare inte är tillräcklig för att du ska kunna häva köpet. Men sedan kan det vara så att du även upptäckt att det finns fel i varan. Kanske är då visserligen inte heller felet tillräckligt för att häva köpet. Då finns det ibland en möjlighet enligt köplagen att olägenheten sammanlagt för dig med en felaktig vara och en försenad vara, tillsammans gör att du har rätt att häva köpet.

Att tänka på:

Det finns fler grunder som du kan häva ditt köp på, än vad vi behandlar i den här artikeln. Om du av någon anledning vill göra en hävning av köp av en vara mot en säljare, kan du med fördel ta kontakt med en jurist som hjälper dig med det. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av både köprättsliga frågor och av att driva tvister. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Läsvärt

Microsoft Word – 2020-04-17 T 1305-19 Dom (domstol.se)

Köprättens divergerande innehåll | SvJT

Skadestånd – köplagen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Häva husköp – så du inte behöver genomföra husköpet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Köplagen bostadsrätt och undersökningsplikten – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om rätten för köpare att häva köp enligt köplagen

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.