Köparens undersökningsplikt av egendom

När du ska köpa en begagnad produkt kan du inte räkna med att den kommer vara felfri. Du har egentligen inte någon automatisk plikt att undersöka varan, men under vissa omständigheter kan du få en undersökningsplikt. Det gäller de flesta egendom förutom fastigheter, där du som huvudregel har en undersökningsplikt enligt lag. I den här artikeln kommer vi fokusera på undersökningsplikt för lös egendom, vilket i stort sett är all egendom utom fastigheter. Dock kommer vi översiktligt även beröra undersökningsplikt vid köp av fastighet. Köp av lös egendom regleras främst av köplagen, varför undersökningsplikten enligt köplagen kommer vara det som vi huvudsakligen redogör för i den här artikeln.

Informationsövertag och säljarens upplysningsplikt

När du som köpare ska fatta ett beslut om att köpa en produkt, kan det beslutet ofta fattas på grundval av de uppgifter som du får av säljaren. Bland annat kan säljaren ha en upplysningsplikt när denne säljer en produkt i ”befintligt skick”, vilket framgår av 19 § första stycket köplagen. Det grundar sig i rättsekonomiska principer att den som anses sitta inne med mest information, även är den som har en upplysningsplikt avseende produkten som köpet gäller. Eftersom det oftast är säljaren som sitter på mest information, har det införts bestämmelsen om säljarens upplysningsplikt.

Köparens undersökningsplikt av egendom

Undersökningsplikt

Det framgår av 20 § köplagen att du som köpare har en undersökningsplikt som innebär att du efter ett köp, typiskt sett inte kan göra gällande ett fel som du måste antas ha varit medveten om vid köptillfället. Att man köper en produkt med vetskap om ett fel och sedan gör gällande det i efterhand, kanske är givet att det inte är möjligt att vinna framgång med. Men det är också så att du normalt sett inte heller kan göra gällande ett fel som du borde ha upptäckt men inte gjort. För olika produkter kan det finnas vissa saker som man kanske antas undersöka innan man genomför köpet.

Uppmaning att undersöka lösa egendomen

Det är också så att även om du inte har en lagstadgad undersökningsplikt, kan du få det genom en uppmaning av säljaren. Sådan undersökningsplikt kan du exempelvis få vid köp av en bostadsrätt, vilket också är en lös egendom. Normalt sett räcker det med att säljaren eller mäklaren ber dig se dig omkring i lägenheten, för att du ska få en undersökningsplikt. Fel som borde upptäckas vid en sådan undersökning går oftast inte att hålla säljaren ansvarig för i efterhand, om det inte rör ett så kallat dolt fel.

Undersökningsplikt vid köp av fast egendom

När du köper en fastighet har du däremot en undersökningsplikt som regleras i lag, närmare bestämt i 4 kapitlet 19 § jordabalken. Skulle du köpa en fastighet behövs normalt sett inte att säljaren eller mäklaren uppmanar dig att undersöka fastigheten, utan du har alltså en undersökningsplikt ändå. En fastighet kan vara stor och därför svår att själv göra en grundlig undersökning av, varför du kanske borde fundera på att anlita en besiktningsman. Det är nämligen generellt sett en mindre risk att en besiktningsman missar ett fel på fastigheten, än att du gör det om du inte har erfarenhet av att undersöka fastigheter.

Att tänka på:

Oavsett om du köper en fast egendom eller lös egendom, finns det en risk att du hamnar i en tvist med säljaren om ansvar för felaktig produkt. Ofta kommer säljaren att själv anlita en jurist som driver dennes tvist. Du borde göra detsamma för att öka möjligheten att ha en ärlig chans mot säljaren. Vasa Advokatbyrå AB driver gärna din tvist åt dig, så tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Dolda fel I villa och bostadsrätt – det här är… | Leva & bo (expressen.se)

Mål: T 1447-02 – Högsta domstolen

Vad är dolda fel – vi utreder begreppet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

6 typer av dolda fel – vi ger exempel – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Köplagen – köp av produkt i befintligt skick – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om köparens undersökningsplikt av egendom

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.