Jurist vid bygg och entreprenad

Du som är beställare av en entreprenad kommer som huvudregel att teckna avtal med, eller redan har tecknat avtal med minst en entreprenör. Förhoppningsvis kommer ni vara överens under hela entreprenadtiden och entreprenören kommer agera enligt vad denna har lovat i och med ert avtal. Dessvärre kommer det för vissa beställare av entreprenad att uppstå konflikter med anlitad entreprenör. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad som gäller kring dessa konflikter, enligt standardavtalet AB 04. Det är ett standardavtal som i huvudsak används när såväl beställare som entreprenör är företagare. I den här artikeln kommer vi informera dig som beställare av en entreprenad, vad som gäller då du och din entreprenör är oense vad som gäller enligt avtalet som ni ingått på grundval av AB 04.

Betalning av entreprenaden

För dig som beställare gäller enligt 6 kapitlet 17 § AB 04 att du som huvudregel behöver betala det beloppet av fakturan som du och entreprenören är överens om. Bara för att du anser att delar av fakturan är felaktiga, ger det dig sällan möjligheten att innehålla hela betalningen för entreprenaden. Det belopp som du och entreprenören är överens om, kallas inom juridiken för det ostridiga beloppet. Däremot kan du inleda en tvist mot entreprenören om det belopp som du inte anser att du är skyldig att betala. Då får ni göra en juridisk prövning om hur mycket som du faktiskt är skyldig att betala för entreprenaden, utöver det ostridiga beloppet.

Jurist vid bygg och entreprenad

Entreprenören orsakar skada på entreprenaden

Om du anser att en entreprenör har handlat på ett sätt som gör att du vill hålla denne ansvarig, kan det vara bra att veta vad AB 04 säger om skadeståndsansvar. Som huvudregel är det så att entreprenören är den som ansvarar för skada som uppkommer på entreprenaden, om skadan uppkommer innan slutbesiktningen har ägt rum. Att så är fallet framgår bland annat av 5 kapitlet 1 § AB 04. Varför man har valt att lägga ansvaret på entreprenören, beror bland annat på att man önskat ge entreprenören anledning att vidta säkerhetsätårder under entreprenadtiden. Exempelvis kan en entreprenör ta in vakter och hundar på nätterna, för att undvika en skadegörelse på entreprenaden.

Entreprenören är försenad

Ibland kan en entreprenör ha rätt att få entreprenadtiden förlängd, men så är inte alltid fallet. När entreprenören inte har rätt till förlängd entreprenadtid kan denne anses ha gjort sig skyldig till ett avtalsbrott. Med avtalsbrott menas inte ett brott i straffrättslig mening, utan innebär i stället att någon handlat på ett annat sätt än vederbörande har lovat i ett avtal. För ett sådant avtalsbrott kan din entreprenör bli skadeståndsskyldig. Huruvida denne behöver betala skadestånd till dig som beställare eller inte, behöver utredas i det enskilda fallet.

Att tänka på:

Har din entreprenör gjort något som inte är förenligt med ert avtal eller AB 04, alternativt underlåtit att göra något som vederbörande förpliktat sig att göra, kan entreprenören drabbas av konsekvenser i form av att denne behöver kompensera dig som beställare på något sätt. För att vinna framgång med en tvist avseende avtalsbrott, är det klokt att anlita ett juridiskt ombud som företräder dig i tvisten. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist.

Läsvärt

Bevisbördans placering när det finns ett skriftligt fordringsbevis – Högsta domstolen

Skattebetalarna i Bräcke kan få betala 30 miljoner till för skidtunneln | SVT Nyheter

Entreprenadformer enligt standardavtalet AB 04 – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Viktigt att tänka på vid ingående av en entreprenad – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Betalningsplan entreprenad – fast pris eller löpande räkning? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om jurist vid bygg och entreprenad

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.