4 tips om betalningsföreläggande

Om någon är skyldig dig pengar som du aldrig får kan du ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Ett betalningsföreläggande är ett relativt snabbt förfarande och du slipper ett krångligt domstolsförfarande förutsatt att det inte uppstår tvist. I den här artikeln kommer vi att ge dig övergripande information om betalningsföreläggande som företeelse och ge dig några tips som kan vara bra att känna till.

4 tips om betalningsföreläggande
 1. Vad är ett betalningsföreläggande?

Så, vad är då ett betalningsföreläggande? Som nämndes inledningsvis är ett betalningsföreläggande en företeelse som du kan ansöka om hos Kronofogden när någon är skyldig dig pengar efter att förfallodagen har passerat. Förfarandet regleras i lagen om betalningsföreläggande och handräckning (1990:746). Om man ansöker om betalningsföreläggande innebär det att myndigheten kan besluta om att kräva en person eller företag på pengar som denne är skyldig att betala. Det är ett kravbrev som den som brevet riktar sig till måste besvara. Dessutom ska det finnas bevis rörande att den betalningsskyldige faktiskt mottagit kravbrevet, så kallad delgivning.

 1. Vad händer om man får betalningsföreläggande?

Om du har fått ett betalningsföreläggande innebär det att du har fått ett krav på dig som innebär att du ska betala en skuld. Om du anser att det är ett felaktigt beslut kan du bestrida betalningsföreläggandet. Då kan en tvist uppstå där ditt ord står mot personen som ansökt om betalningsföreläggandet varav det kan behöva lämnas över till tingsrätt. Om istället accepterar det som anges i föreläggandet tar Kronofogdemyndigheten ett slutgiltigt beslut i frågan där de avgör om du är skyldig att betala eller inte.

 1. Hur gör man betalningsföreläggande?

Är någon skyldig dig pengar kan du som sagt ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Men hur gör man det egentligen? Det första du behöver göra är att ta fram alla uppgifter som behövs. Du som söker behöver fylla i följande uppgifter om dig själv:

 • personnummer och kontaktuppgifter,
 • namn på din firm, om det är den som vill ha betalt, och
 • eventuella uppgifter om det finns ett ombud.

Du behöver även ange uppgifter om personen som du anser är skyldig dig pengar:

 • personnummer, och
 • kontaktuppgifter, till exempel telefonnummer.

Det är givetvis viktigt att även ange uppgifter om kravet som du söker betalningsföreläggandet om. Du behöver då ange följande:

 • det belopp som du kräver,
 • eventuell ersättning för ränta fram tills ansökningsdagen,
 • kravets förfallodag, det vill säga det datum som pengarna skulle ha betalats, och
 • grunden till kravet, det vill säga vad det handlar om.

Om du har haft kostnader som uppkommit på grund av att du har försökt få betalt, till exempel de 300 kronor som det kostar att ansöka om betalningsföreläggande, kan du även begära att få det ersatt.

 1. Hur lång tid tar ett betalningsföreläggande?

Hur lång tid ett betalningsföreläggande tar beror helt på hur ditt specifika ärende ser ut. Kronofogdemyndigheten kanske inte får tag i motparten direkt eller behöver registrera ärendet manuellt av någon anledning. För att du ska snabba på processen är det därför viktigt att du är noggrann i din ansökan så att myndigheten inte behöver göra kompletteringar som drar ut på tiden.

Att tänka på

I artikeln har vi gett dig grundläggande information om betalningsföreläggande och några tips som kan vara bra att ha med sig. Har du hamnat i en tvist som inte går att lösa och behöver hjälp är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå som har jurister som är specialiserade på tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://kronofogden.se/du-har-ett-krav-mot-nagon/du-vill-fa-ditt-krav-faststallt/du-vill-fa-betalt

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om 4 tips om betalningsföreläggande

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.