Att lösa en tvist i en huvudförhandling i domstol kan bli väldigt kostsamt. Ett sätt för att hålla ner kostnaderna är att parterna ingår en så kallad förlikning, vilket brukar hållas i form av en muntlig förhandling med hjälp av en domare. Inom ramen för förlikningen försöker domaren att hjälpa parterna att nå en överenskommelse, vilket förhoppningsvis leder till att parterna skriver under ett förlikningsavtal. Skulle parterna nå en överenskommelse och skriva under ett förlikningsavtal, kan parterna lägga tvisten bakom dem. Om du har hamnat i en tvist med någon, kommer du ha nytta av att läsa den här artikeln. Vi kommer lyfta fram olika positiva sidor med att ingå en förlikning.
Sänkta rättegångskostnader
En fördel har vi redan nämnt lite kort, nämligen att det ofta blir billigare att ingå en förlikning än att gå till huvudförhandling. Anledningen till det är att en huvudförhandling i domstol som kanske blir slutet på tvisten, kan kosta flera hundratusen kronor per part. Vidare är också huvudregeln att den part som enligt domstolen förlorar tvisten, enligt 18 kapitlet 1 § rättegångsbalken, tyvärr blir skyldig att betala såväl sina egna rättegångskostnader som motpartens rättegångskostnader. Om du inte är fullständigt ekonomiskt oberoende är det ofta en stor risk att inte välja att förlikas. Dessutom är det så att de flera hundratusen kronorna avser endast beloppet, om varken du eller din part överklagar tingsrättens dom. För vid en överklagan kommer det bli ännu högre rättegångskostnader, då tvisten behöver prövas igen i nästa domstolsinstans, vilket är hovrätten. Skulle du och din avtalspart att förlikas, står vardera part i regel sina egna rättegångskostnader, vilket regleras i 18 kapitlet 5 § tredje stycket rättegångsbalken.
Tvisten går snabbare att lösa
Förutom att en tvist kan bli kostsam om du och din avtalspart går till huvudförhandling, är det så att ni får lägga mycket tid och energi på att driva tvisten. Det går ofta betydligt snabbare att nå en förlikning än att driva saken hela vägen till domstol. Kostnaden för era ombud som oftast har en timlön, hålls även den ner om tvisten kan avslutas snabbare. Dessutom kan det vara påfrestande att vara i tvist med någon, då det uppslukar mycket av ens tankar. Att då ta möjligheten att lägga tvisten bakom sig och ägna sig åt roligare saker, kan vara något att fundera på.
Ta kontroll
Om du och din avtalspart inte ingår en förlikning, blir det slutligen domstolen som bestämmer era öden. Visserligen kommer en av er att vinna i rätten och det är något som gör att man tycker det är värt att ta risken. Men i en förlikning kan det faktiskt bli så att båda ni parter känner att ni har vunnit i och med er överenskommelse. Den extra summan pengar som du kanske får om du är vinnaren i huvudförhandlingen, kanske du ändå kan kapa i och med att tiden av tvisten kortas ner och ombudskostnaderna kan hållas lägre. Det kan vara skönt också att du och din motpart själva får bestämma vad ni anser är en rättvis överenskommelse.
Att tänka på:
Glöm inte att du ska bara förlikas om du själv känner att du är villig att göra det. Låt inte någon övertala dig till något du inte vill. Oavsett om du vill förlikas eller om du vill gå till huvudförhandling, kommer chansen öka för en större framgång med tvisten, om du anlitar en jurist som agerar ombud för dig i tvisten. Vasa Advokatbyrå AB har under många år hjälpt klienter med deras tvister. Kontakta oss så hjälper vi dig också.
Läsvärt
Muntlig förberedelse – Sveriges Domstolar
Om tillhandahållande av allmänna handlingar i dispositiva tvistemål | SvJT
Käromål, svaromål och andra begrepp vid ett tvistemål – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Advokatens roll i ett tvistemål – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Processrätten – civilprocess – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om varför ingå förlikning?
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.