När du är i en tvist med någon drar det ofta iväg i både tid och pengar. Den som förlorar ett mål i domstol får ofta betala såväl sina egna som sin motparts rättegångskostnader. Även om ni behöver mötas på halva vägen kan det vara en fördel att komma överens med den man har en tvist mot innan ni hamnar i domstol. En sådan överenskommelse kan ni nå i och med en så kallad förlikning. Vad en förlikning innebär, hur den går till och vad det finns för fördelar med den kommer behandlas i den här artikeln.
Vad förlikning innebär
Enkelt uttryckt betyder förlikning en överenskommelse som nås mellan parter utanför domstolen, men med domares hjälp. I 42 kapitlet rättegångsbalken anges i en bestämmelse att ”rätten ska verka för att parterna förliks eller på annat sätt uppnår en samförståndslösning, om det inte är olämpligt med hänsyn till målets beskaffenhet och övriga omständigheter.” Med andra ord anger lagen att domarna så långt det är möjligt utom när det är olämpligt, ska se till att saken kan lösas genom en förlikning. Domstolsförhandling ska med andra ord hållas som en sista utväg. I förarbetet till bestämmelsen i rättegångsbalken anges att domstolen måste ha konkreta skäl för att gå till domstol istället för att först fråga parterna om de vill förlikas.
Förlikning för din skull
Kom ihåg att en förlikning ska ske utifrån ditt intresse. Låt varken domare eller ombud stressa dig under förlikningen, bara för att de vill bli klara så fort som möjligt. Det är du och din motpart som ska vara så nöjda som möjligt med överenskommelsen när förlikningen är klar, inte era ombud eller domaren. Se till att ditt ombud verkligen bevakar dina intressen och att du får välja när överenskommelsen är bra nog att du känner att du kan meddela din motpart att ni är överens.
Förlikningsförhandlingen och hur den går till
Det vanligaste sättet att hålla en förlikningsförhandling är genom den så kallade Göteborgsmodellen. Genom den metoden för domaren diskussion med parterna en och en. Det brukar vara så att parterna brukar kunna vara mer benägna att säga vad de tycker i större utsträckning när inte den andra parten sitter i rummet. Alternativet att båda parter är med samtidigt har inte visat sig gått lika bra. Bedömningen om vilken part som ska börja brukar ske från fall till fall, då det inte alltid är bäst att börja med den som har att prestera genom exempelvis en betalning av en faktura.
Det är inte angivet i lag hur en förlikningsförhandling ska hållas. I förarbetet till rättegångsbalken argumenteras för att det alltid är fördelaktigt för parterna att göra upp i godo, alltså komma överens utan att domstol tillåts avgöra utgången i målet.
Domarens roll i en förlikningsförhandling
Domaren ska inte försöka framtvinga en förlikning genom att försöka påverka parterna med negativa argument. Exempelvis genom att förminska målets betydelse med argument som att det beloppet som parterna tvistar om är så litet och att det är onödigt att dra ut på tiden när det handlar om en struntsumma. Bättre är om domaren lyfter fram vilka fördelar som parterna vinner genom att förlikas.
Att tänka på
Vid en förlikning rekommenderas att du har ett juridiskt ombud med dig för att kunna få bästa möjliga överenskommelse med den som du tvistar med. Vasa Advokatbyrå har under många år arbetat med att driva tvister. Hör av dig till oss så hjälper vi dig med din tvist och din förlikningsförhandling.
Anlita oss för:
Allmän rådgivning
* Gör upp mål vad bästa möjliga överenskommelse skulle vara för dig och vilken sämsta möjliga överenskommelse du kan acceptera. Då kan ditt ombud försöka hjälpa dig nå en överenskommelse någonstans däremellan.
* Försök förlikas med din motpart innan du går till domstol så att du möjligen kan spara både tid och pengar.
Tvistelösning
* Maximera dina chanser att nå en förlikning som du är nöjd med.
* Minimera risken att tvingas göra för stora uppoffringar inom ramen för din förlikningsförhandling.
* Se till att komma till förlikningsförhandlingen med så starka argument som möjligt.
Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om vi förklarar förlikning
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.