Ett tvistemål är ett mål där en allmän domstol handlägger ett mål mellan två eller flera parter som inte kan komma överens. Den som stämmer någon kallas för käranden och den som blir stämd kallas för svaranden.
Har du hamnat i en tvist kan det vara en bra idé att anlita en advokat eller jurist. En advokat kan hjälpa dig med flera saker under tvistemålets gång – att upprätta stämningsansökan, överklaga dom, agera som rättslig rådgivare och så vidare. Som part i ett tvistemål har du rätt att själv bestämma om du vill föra din talan eller om du vill att någon annan gör det.
I de allra flesta hemförsäkringar och företagsförsäkringar ingår rättsskyddsförsäkring. Hamnar du i tvist kan du under vissa förutsättningar få dina kostnader för ombud ersatta genom rättsskyddet i din hemförsäkring eller företagsförsäkring. En viktig begräsning i rättsskyddet är att man bara kan få ersättning för mål som rör ett krav över ett halvt prisbasbelopp (år 2019 är ett halvt prisbasbelopp 23 250 kronor). Detta har att göra med att mål som rör ett krav under ett halvt prisbasbelopp ska handläggas som ett förenklat tvistemål. Syftet med de förenklade tvistemålen är främst att göra processen enklare och på så sätt göra processen billigare för parterna. Tanken är att parterna inte ska behöva anlita ett juridiskt ombud.
En advokat kan i ett tvistemål antingen agera som rättegångsombud eller rättegångsbiträde.
Ett rättegångsombud är en person som har fullmakt att föra en annan persons talan i rättegång. Den som lämnat en fullmakt kallas för huvudman eller fullmaktsgivare. Av fullmakten framgår hur långt fullmakten sträcker sig – en rättegångsfullmakt kan till exempel vara begränsad till ett visst mål eller gälla rättegång i allmänhet, det vill säga varje rättegång där fullmaktsgivaren är part.
Med beaktande av de begräsningar som framgår av fullmakten har ombudet samma rätt som huvudmannen att exempelvis föra talan, ta emot handlingar och så vidare.
Fullmaktsgivaren har rätt att när som helst återkalla fullmakten.
Det är förstås önskvärt att den som agerar som rättegångsombud har en juridisk utbildning. Det finns emellertid inget krav på detta. För att en person ska få agera som rättegångsombud krävs emellertid att personen med hänsyn till sin redbarhet, sina insikter och tidigare verksamhet är lämplig.
Advokatens roll i ett tvistemål
- Kategori: Nyheter
Relaterade artiklar
5 bra anledningar till att välja oss
Tillsammans med oss blir du starkare!
- Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
- Vi lyssnar på dig
- Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
- Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
- Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende