Dolda fel-försäkring för säljare av fastighet

Vid försäljning av en fastighet kan du som säljare bli ansvarig för dolda fel på fastigheten. För att känna dig tryggare när du säljer din fastighet, kan du med fördel teckna en så kallad dolda fel-försäkring. Inledande ska vi kort bara redogöra för vad som kan anses som ett dolt fel. Därefter kommer artikeln behandla försäkringen du kan teckna, för att minska risken för att behöva bli ersättningsskyldig, om köparen efter fastighetsköpet gör gällande ansvar mot dig om ett dolt fel.

Dolda fel-försäkring

Dolda fel

En köpare av en fastighet har en långtgående undersökningsplikt. Det innebär att köparen måste göra en grundlig undersökning av fastigheten innan köpet. Om köparen efter fastighetsaffären upptäcker ett fel som denne borde ha upptäckt inom ramen för sin undersökningsplikt, blir det svårt för köparen att i efterhand göra gällande dessa fel mot dig som säljare. Vissa fel går inte att upptäcka ens vid en grundlig undersökning av fastigheten, och det är dessa fel som kan bedömas vara dolda fel. Dessa fel regleras om i 4 kapitlet 19 § jordabalken, och det är krav för sådana fel som försäkringen gäller för.

Allmänt om försäkringens giltighet

Till att börja med är försäkringen giltig för dig som säljare av fastigheten, under förutsättning att det är du som står angiven som försäkrad i försäkringsbrevet. Utöver dig kan även försäkringen gälla andra eventuella säljare, om det är så att den eller dem står med i köpekontraktet.

Försäkringen brukar normalt sätt gälla för om du har en huvudbyggnad som är en villa alternativt ett fritidshus. Huvudbyggnaden brukar behöva vara belägen i Sverige. Sedan ska det normalt sätt i försäkringsbrevet och besiktningsprotokollet behöva anges fastighetsbeteckningen. Om det är så att du har garage och/eller andra sidobyggnader, kan även dessa omfattas av försäkringen under förutsättning att de är besiktigade. Ett annat krav som brukar ställas upp i dolda fel-försäkringar är att byggnaderna till största del används privat.

Giltighetstiden för försäkringen

Försäkringen brukar vara gällande när den som köper din fasighet väljer att rikta ett krav mot dig som säljare, om det sker efter det att köpekontraktet som du och köparen ingått har blivit bindande. Från det att köparen har tillträtt fastigheten brukar försäkringen vara giltig till och med tio år. För det fall att köparen antingen redan undertecknat köpebrevet eller tillträtt fastigheten, brukar det normalt sätt inte vara möjligt för dig som säljare att teckna en dolda fel-försäkring.

Undantag från när försäkringen gäller

Om felet, skadan eller annan brist som köparen vill rikta ett krav mot dig om, finns antecknat i besiktningsprotokollet, brukar sådan fel inte omfattas av försäkringen. Inte heller sådana fel som uppstått efter det att besiktningen är genomförd, brukar omfattas av en dolda fel-försäkring.

Om du som säljare av fastigheten har vetat om ett fel och att du trots det inte säger någonting till köparen om det, eller ger felaktig information om det, brukar du inte kunna få ersättning ur försäkringen för det fall att köparen gör gällande ett krav om det felet mot dig.

Att tänka på:

I den här artikeln får du endast en bild av vad som kan regleras i en dolda fel-försäkring. Villkoren är i regel fler än de som vi nämner i den här artikeln. Dessutom kan villkoren även skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Om köparen har gjort gällande ett dolt fel mot dig och försäkringsbolaget inte vill betala ut ersättning till dig, kan vi på Vasa Advokatbyrå AB hjälpa dig att driva en tvist mot försäkringsbolaget. Hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig.

Läsvärt

https://www.domstol.se/hogsta-domstolen/avgoranden/2017/35613/

https://sverigesradio.se/artikel/7381140

https://www.vasaadvokat.se/dolda-fel-hus/

https://www.vasaadvokat.se/forsakringstvist-advokat-hjalper-till-mot-forsakringsbolaget/

https://www.vasaadvokat.se/tvist-med-ditt-forsakringsbolag-5-tips-for-att-vinna-mot-forsakringsbolaget/

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om dolda fel-försäkring för säljare av fastighet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.