Ultimata guiden om ansvarsförsäkring

En ansvarsförsäkring kan fungera som en trygghet för dig som företagare vid fall av att en produkt, en tjänst eller en medarbetare orsakar skada som leder till att en av era kunder förlorar pengar. Försäkringen skyddar er då från att krävas på skadestånd. En ansvarsförsäkring fungerar även som en trygghet för dig som privatperson om du skulle få ett skadeståndsanspråk riktat mot dig. I den här artikeln kommer vi att ge dig en övergripande bild av ansvarsförsäkringar och hur de fungerar i praktiken, vad de kostar, vem som behöver en sådan och mycket mer.

Vad är en ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring är oftast en del av din hemförsäkring och ger dig dig skydd om du hamnar i en rättvist eller krävs på skadestånd. Försäkringen täcker då bland annat rättegångskostnaderna om ärendet skulle gå till domstol. Den täcker även det skadeståndsbelopp som du kan bli skyldig att betala.

Försäkringen gäller om du skulle bli skadeståndsskyldig på grund av att du skadat en annan person eller dennes egendom. Som privatperson ingår oftast ansvarsförsäkringen i din hemförsäkring, men den täcker enbart sådant som man gör sig skyldig till som privatperson, vilket innebär att om du gör någonting i egenskap av företagare täcker inte din ansvarsförsäkring det. De flesta företag har då istället en branschförsäkring där det ingår en ansvarsförsäkring som täcker sådana situationer. Vi kommer gå igenom ansvarsförsäkring i förhållande till företag nedan.

Ultimata guiden om ansvarsförsäkring

Vem behöver ansvarsförsäkring?

I stort sett alla behöver en ansvarsförsäkring. Som privatperson ingår ansvarsförsäkringen oftast i din hemförsäkring, men det kan vara värt att kolla upp så du har det. Företag har oftast en branschförsäkring där det ingår en ansvarsförsäkring som täcker sådana här situationer eftersom det annars innebär stor risk för företaget som kan behöva stå för stora ekonomiska kostnader. Konsulter har även ett stort ansvar gentemot sina kunder och det är därför lika viktigt för dem att ha en ansvarsförsäkring. För att ta ett exempel så kan en IT-konsult som arbetar med en kunds hemsida bli krävd på skadestånd om något går fel vilket innebär att du behöver stå för höga belopp som kan vara svåra att betala som småföretagare. Ansvarsförsäkringen hjälper då dig med betalning av eventuella skadestånd.

Vad är en ansvarsförsäkring företag?

En företagsförsäkring är en trygghet för dig som företagare ifall något oförutsett drabbat företaget. Det kan till exempel vara om arbetsredskap går sönder, du blir skadeståndsskyldig eller om du förlorar intäkter på grund av ett avbrott. Företagsförsäkringar är oftast anpassade efter olika branscher för att bäst fungera där och man tar hänsyn till olika saker beroende på vilken bransch det rör sig om.

Företagsförsäkringen kan omfatta bland annat egendomsförsäkring, ansvarsförsäkring som ersätter vad du kan bli skyldig i skadestånd om någon blir skadade av de produkter eller tjänster som du tillhandahåller, rättsskyddsförsäkring som täcker eventuella rättegångskostnader samt avbrotts- försäkring som ger ersättning för potentiella uteblivna intäkter vid driftstopp.

Vad kostar en ansvarsförsäkring?

Kostnaden för en ansvarsförsäkring skiljer sig väldigt mycket åt beroende på vilken försäkring du tecknar eller har. För att få svar på din fråga så rekommenderar vi dig därför att ta kontakt med ditt försäkringsbolag.

Var gäller ansvarsförsäkringen?

Som nämnts ovan ingår oftast en ansvarsförsäkring i din hemförsäkring eller i din företagsförsäkring, men i vissa fall kan man behöva teckna den separat. Detta gäller till exempel för branscher som läkare, tandläkare och olika typer av konsulter. Ansvarsförsäkringen gäller om någon skulle rikta ett skadeståndsanspråk mot dig eller mot ditt företag. Däremot så ingår oftast inte ett allmänt ansvar som person- och sakskada i ansvarsförsäkringen.

När kan det bli aktuellt med ersättning ur en ansvarsförsäkring?

En ansvarsförsäkring kan som nämnts ovan bli aktuell i flera olika situationer. Till exempel om du som privatperson eller som företagare blir skadeståndsskyldig hjälper ansvarsförsäkringen med betalning av skadeståndet eller om en tvist skulle gå till domstol står försäkringen för rättegångskostnaderna. En ansvarsförsäkring kan även ersätta skada om du begått ett oaktsamhetsbrott, det innebär att försäkringen inte täcker brott som är uppsåtliga. Vad exakt som ingår i din specifika försäkring får du reda på om du kontaktar ditt försäkringsbolag.

Att tänka på

Det finns en del att tänka på när det kommer till försäkringar överlag, men det är framförallt viktigt att du har en ansvarsförsäkring oavsett i egenskap av privatperson eller företagare för att du ska undvika att betala höga kostnader som du inte har möjlighet till. Kontakta ditt försäkringsbolag och dubbelkolla så att du har ett fullgott skydd och om du behöver juridisk rådgivning har vi på Vasa Advokatbyrå jurister som kan hjälpa dig. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.brottsoffermyndigheten.se/betala-en-skuld/betala-skadestand/om-du-har-en-ansvarsforsakring/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om ansvarsförsäkring

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.