Med skadereglering avses då ditt försäkringsbolag gör en prövning om du har rätt till ersättning för den skada som du har drabbats av. I den här artikeln ska vi redogöra för vad som gäller vid skadereglering. Vi kommer även ta upp vilka skyldigheter försäkringsbolagen har när de ska reglera din skada.
Hur en skadereglering brukar gå till
När du drabbats av en skada gör du normalt sett en anmälan om den skadan till ditt försäkringsbolag. Sedan är tanken att skadereglerare på försäkringsbolaget att börja arbeta med ditt försäkringsärende. Ibland kan det bli en specialist som är särskilt insatt i en viss typ av skador, som kommer hantera ditt försäkringsärende. Det är exempelvis vanligt att en specialist utför skaderegleringen, när ett försäkringsärende rör en fordonsskada.
Skyldigheter för ditt försäkringsbolag
Av 7 kapitlet 1 § försäkringsavtalslagen framgår vissa skyldigheter som ditt försäkringsbolag behöver uppfylla när du gör en skadeanmälan hos bolaget. Av 1 § första stycket framgår att försäkringsbolaget behöver vidta de åtgärder som krävs för att kunna utföra en reglering av din skada. I detta inkluderas bland annat att ditt försäkringsbolag ska genomföra skaderegleringen snarast möjligt. Ditt försäkringsbolag har i regel en skyldighet att se till att du faktiskt får den skadeersättningen, som du har rätt till enlig lag och i villkoren för din försäkring. Är det däremot så att försäkringsbolaget kan behöva göra en utredning av skadan du drabbats av, är du i normala fall skyldig att svara ärligt på de frågor som försäkringsbolaget ställer till dig.
God försäkringsstandard
Det regleras i 4 kapitlet 3 § försäkringsrörelselagen att skaderegleringen som försäkringsbolaget utför, behöver uppnå god försäkringsstandard. Anledningen till att det uppställts ett krav på försäkringsbolag att följa en sådan standard, beror i mångt och mycket på att lagstiftaren har velat införa ett skydd för konsumenter och små företag.Problemet är att det i lagtexten är svårt att tolka vad som faktiskt är god försäkringsstandard. Om man tittar i förarbete till bestämmelsen är det inte helt klart utan det behöver göras en tolkning av vad god försäkringsstandard är. Även rättsfall kan ge viss uppfattning vad som avses med god försäkringsstandard. Det behövs att man gör en rättsutredning där man ser på helheten utifrån vad som framgår av såväl förarbete som av rättsfall. Sådan utredning lämpar sig bäst att lägga över på en jurist som du anlitar.
När ersättning ska betalas
Enligt 7 kapitlet 1 § andra stycket försäkringsavtalslagen är huvudregeln att ditt försäkringsbolag ska betala ut ersättning till dig för din skada, inom en tidsram om en månad. Tiden börjar i vanliga fall räknas från det att du har gjort din skadeanmälan. Av dig krävs normalt sett att du varit försäkringsbolaget behjälplig, med att lägga fram en utredning som rimligen kan krävas av dig. Skulle du inte lägga fram sådan utredning, brukar det i praktiken innebära att försäkringsbolaget får en utökad tid på sig att betala ut ersättning till dig.
Att tänka på:
Har du råkat ut för en skada och ditt försäkringsbolag inte betalar ut ersättning till dig, finns det ändå en chans att du har möjlighet att få ut ersättning. Det kan dock krävas att du inleder en tvist mot ditt försäkringsbolag. Du bör låta en jurist hjälpa dig att driva din tvist mot försäkringsbolaget, om du vill öka dina chanser att kunna få ut någon ersättning. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!
Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.