Försäkringsrätt – din hemförsäkring kan täcka mer än du tror

En hemförsäkring är ett skydd för ditt hem. Men det finns saker som din hemförsäkring i regel täcker som du kanske inte känner till. I den här artikeln listar vi några för många okända saker som din hemförsäkring faktiskt täcker.

Försäkringsrätt – din hemförsäkring kan täcka mer än du tror

4 saker din hemförsäkring täcker som du kanske inte känner till

Skydd för din egendom – Om din egendom blir stulen eller går sönder så täcker i regel din hemförsäkring det. Vad många kanske inte känner till är att du även kan få ersättning ur din hemförsäkring om din egendom blir stulen eller skadad utanför hemmet. Det innebär att det ofta kan vara onödigt att ta försäkring som ofta erbjuds att tecknas i den butik som du köper din egendom. Däremot kan det vara så att försäkringsbolag kan ställa upp krav på att du ska vara extra försiktig om viss egendom som exempelvis en mobiltelefon, till skillnad från exempelvis kläder. Blir din jacka stulen och du har din mobil i jackfickan kan det blir så att din hemförsäkring ger ersättning för jackan men inte för mobiltelefonen. Kontrollera därför med ditt försäkringsbolag vad din hemförsäkring täcker innan du köper en egendom. Då vet du om du behöver teckna en extra försäkring i butik när du köper egendomen.

Ersättning då du utsätts för överfall – Om du blir utsatt för misshandel, rån eller våldtäkt kan du få ersättning för det. Dock får du oftast inte ersättning för misshandel som sker i ditt hem om den som utsatt dig för misshandeln täcks under samma försäkring. De skador du kan få ersättning för är kränkning och skador på kroppen, samt om du drabbats av värk. Även för vissa psykiska skador som uppkommer av överfallet kan du få ersättning för. När försäkringsbolaget ska utreda om din skada uppkommit så som du angett, krävs inte lika stark bevisning för att få ersättning som det krävs i en domstol för att få en gärningsman fälld för det brottet. För att få utbetald ersättning krävs i regel att du gör en polisanmälan och att du går till en läkare och får ett läkarintyg på de skador du fått av överfallet.

Hjälp med att ersätta skadestånd – I din hemförsäkring brukar ofta ingå en så kallad ansvarsförsäkring. Genom den kan ditt försäkringsbolag betala stora delar av den skadeståndsersättning som du kan dömas av domstol att betala för skada som du orsakat.

Rättsskydd – Om du är oense med någon om något kan du hamna i en rättstvist. Genom rättsskyddet kan du få ersättning för dina juridiska kostnader under din tvist. För att din hemförsäkring ska täcka dina juridiska kostnader krävs det att du har haft din hemförsäkring i minst två år. Det spelar ingen roll om du haft hemförsäkring hos olika försäkringsbolag, utan det viktiga är att du haft en hemförsäkring under en sammanhängande tid om två år. Rättsskyddet täcker kostnader för ditt juridiska ombud, rättegångskostnader, ansökningsavgifter till tingsrätt och även för kostnader att inhämta bevisning.

Rättsskyddet gäller inte för alla tvister utan i regel endast de tvister som kan prövas i de allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Tvist i hyresnämnden eller i någon förvaltningsdomstol täcks alltså därför inte av rättsskyddet. Tänk på också att försäkringsbolag täcker inte alla kostnader utan de betalar i regel runt 70-75 % av kostnaderna för din tvist, men det är olika hos olika försäkringsbolag. Det kan också vara så att försäkringsbolag har olika tak för hur höga belopp som de betalar sin procentandel av. Har ett försäkringsbolag tak på 200 000 kr och samlade kostnaderna för tvisten uppgår till 250 000, kommer försäkringsbolaget alltså bara stå för runt 70 % av 200 000 kr. Resten får du stå för själv.

Att tänka på

Även om du har rätt att få ut ersättning från din hemförsäkring av ditt försäkringsbolag, kan försäkringsbolaget ibland neka dig ersättning. Om försäkringsbolaget nekar dig ersättning för en sak kan de fortfarande godkänna ersättning för rättsskydd. Så vi rekommenderar att du utnyttjar ditt rättsskydd om du har något och kontaktar en jurist som hjälper dig i din tvist mot ditt försäkringsbolag. Vasa Advokatbyrå har lång erfarenhet av försäkringsrätt och tvistelösningar. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Låt oss hjälpa dig att bedöma om du kan ha rätt till ersättning ur din hemförsäkring.

* Få en bedömning om du har rätt till rättsskydd i din tvist.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån försäkringsvillkor och gällande rättsläge.

* Maximera dina chanser att få ersättning för den skada du har drabbats av.

* Slipp att driva din tvist själv mot ditt försäkringsbolag.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om försäkringsrätt – din hemförsäkring kan täcka mer än du tror

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.