Ultimata guiden juridisk hjälp bostadsrättsinnehavare

Även fast det är säkert och enkelt att bo i en bostadsrätt kan det vara krångligt att hålla koll på alla olika regler och villkor som följer med när man flyttar in i sin bostadsrätt. I den här artikeln ska vi därför ge dig svar på några av de vanligaste funderingarna man har som bostadsrättsinnehavare.

Vilka rättigheter har man som bostadsrättsinnehavare

Bostadsrättsinnehavaren förfogar själv över sin lägenhet, men det finns några regler avseende hur man ska förvalta den fastighet som bostadsrättsinnehavarna gemensamt äger. Du har rätt att råda över din bostad och din tomt utan en tidsbegränsning. Detta gäller under förutsättning att du följer de regler och stadgar som din förening har. Du och övriga bostadsrättsinnehavare förfogar gemensamt över de öppna ytorna. Som bostadsrättsinnehavare har du även en rätt att ta beslut och vara med på föreningsstämman. Du kan i samband med detta även väljas till olika förtroendeposter i föreningen.

Skulle det vara så att bostadsrättsföreningen har åsidosatt några av sina skyldigheter, till exempel den skyldighet de har att reparera, kan du ha rätt till eventuell sänkt årsavgift och även frånträdande av bostadsrätten efter uppsägning och skadestånd. Föreningen har en underhållsskyldigheten vilket innebär att du har rätt att reparera på bekostnad av föreningen om de brister i sin underhållsskyldighet. Om föreningen har fattat ett beslut om höjda avgifter kan du ha rätt att säga upp och flytta från din bostadsrätt. Detta gäller dock enbart under förutsättning att din uppsägning inte är oskälig mot föreningen och övriga medlemmar i föreningen.

Ultimata guiden om juridisk hjälp bostadsrättsinnehavare

Vilka skyldigheter har man som bostadsrättsinnehavare

Du har även skyldigheter som bostadsrättsinnehavare. Du ska bland annat betala månadsavgiften senast på angiven förfallodag. Dröjer du med betalningen kan du ha förverkat din nyttjanderätt till bostadsrätten, vilket kan medföra att föreningen säger upp dig. Som nämndes ovan ansvarar bostadsrättsföreningen för de yttre underhållet av bostaden, vilket innebär att du själv står för det inre underhållet.

Vad detta rent konkret innebär brukar framgå av föreningen stadgar och kan alltså skilja sig något åt beroende på vilken förening, men man brukar säga att bostadsrättsinnehavaren har ansvar för väggar, tak och golv i bostaden, samt även golvbrunn, köksutrustning och kakel. Det är även viktigt att följa de olika ordningsregler som föreningen har, det kan till exempel vara att man ska hålla god ljudnivå efter en viss tid eller att hålla din bostad i gott skick.

Kan man anmäla en bostadsrättsförening?

Har man hamnat i en tvist med bostadsrättsföreningen är det bästa att först och främst försöka lösa det på tu man hand utan att blanda in en tredje part. Det kan dock finnas situationer där det för dig som bostadsrättsinnehavare är nödvändigt att ta kontakt med en jurist redan från början för att få ökade chanser till en lyckad tvist.

Hyresnämnden kan pröva tvister som uppstår i en förening. Detta är kostnadsfritt och är en relativt snabb process. Om ni som parter inte kommer överens om hur tvisten ska lösas kan Hyresnämnden komma med ett beslut om hur konflikt löses på bästa sätt. Vill du att tvisten ska lösas av Hyresnämnden är ett första steg att skicka in en ansökan om detta.

Du kan även kontakta Bostadsrättsnämnden som effektivt kan komma fram till en lösning på tvisten. Nämnden utgörs av 3 jurister och genom att skriva till dem kan du få en rättslig och opartisk lösning på hur tvisten ska lösas. Nämndens bedömningar är inte bindande utan enbart rådgivande så det finns inget tvång på att du rent faktiskt måste följa rekommendationen.

Slutligen kan du ta kontakt med en jurist som kan hjälpa dig med tvisten i tingsrätt. Då måste en stämningsansökan skickas in och det kan ta en tid innan tvisten rent faktiskt blir löst. Förlorar du i tingsrätten kommer du behöva betala både dina egna och motpartens rättegångskostnader.

I vissa fall kan du även hamna i en situation där du behöver anmäla bostadsrättsföreningen. Det kan till exempel vara om du misstänker att föreningen begår något brott. Misstänker du att föreningen till exempel begår bedrägeri eller förskingring är det viktigt att du kontaktar polisen som kan börja en utredning.

Vad är det som bostadsrättsinnehavaren ägaren?

Bostadsrättsinnehavaren har en nyttjanderätt till bostaden under en obegränsad tid. Det är föreningen som äger bostäderna. Föreningen är en ekonomisk förening som regleras via stadgar och bostadsrättslagen. Det är du som medlem tillsammans med övriga medlemmar som är solidariskt ansvariga för föreningens kostnader.

Att tänka på

Vi har i den här artikeln sammanfattat vilka rättigheter och skyldigheter du som bostadsrättsinnehavare har. Har du konkreta funderingar om din specifika situation eller om du har hamnat i en tvist med föreningen rekommenderar vi att du tar kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserad på fastighetsrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://kronofogden.se/du-har-ett-krav-mot-nagon/du-vill-fa-ditt-krav-genomfort/salja-bostadsratt-med-tvang

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden juridisk hjälp bostadsrättsinnehavare

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.