Bostadsrätt – grund för uppsägning

En bostadsrätt kan antingen sägas upp av en bostadsrättshavare eller av en bostadsrättsförening. Regleringen av detta finner du främst i bostadsrättslagen. Såväl uppsägning som görs av bostadsrättshavare, liksom av bostadsrättsförening kommer att behandlas i den här artikeln. Så oavsett om du är bostadsrättshavare eller är med och driver en bostadsrättsförening, kommer du ha glädje av att ta del av den här artikeln.

Allvarligt kontraktsbrott

För det fall att en bostadsrättshavare inte rättar sig efter lagar eller stadgar i bostadsrättsföreningen, kan det ge föreningen rätt att säga upp bostadshavaren. Skulle bostadsrättshavaren begå ett sådant allvarligt kontraktsbrott som anges i 7 kapitlet 18 § bostadsrättslagen, har föreningen i regel en rätt att säga upp bostadsrättshavaren. Dock måste det utredas i varje enskilt fall om förening har rätt att säga upp bostadsrättshavare eller inte.

Bostadsrätt - grund för uppsägning

Vidta rättelse

Innan en bostadsrättsförening får rätt att säga upp en bostadsrättshavare, krävs typiskt sett att bostadsrättshavaren har informerats om att sitt beteende inte är godtagbart. Därefter ska bostadsrättshavaren ges utrymme att ändra sitt beteende. Hur bostadsrättsföreningen väljer att be bostadsrättshavaren vidta rättelse, är inte särskilt reglerat. För föreningens egen del kan det vara klokt att uppmaningen att vidta rättelse sänds med rekommenderat brev till bostadsrättshavaren. Det gör det enklare att bevisa att uppmaningen faktiskt har skett, vilket kan vara svårt att bevisa om den exempelvis skett muntligen. Kom ihåg att det kan finnas undantag då föreningen inte behöver be bostadsrättshavaren vidta rättelse innan uppsägning. Exempel på sådant undantag kan vara om bostadsrättshavare skulle misshandla en granne.

Skriftlig uppsägning

Oavsett vem som gör en uppsägning, är det som huvudregel ett krav att uppsägningen sker skriftligen. Ena parten kan alltså inte kontakta den andre över telefon och meddela uppsägning. Inte eller säga det när parterna möts ute på gården i bostadsrättsområdet. Att uppsägningen ska ske skriftligen, framgår av 7 kapitlet 26 § bostadsrättslagen. För såväl bostadsrättshavare som bostadsrättsförening ska som huvudregel den skriftliga uppsägningen enligt 7 kapitlet 27 § första stycket, delges den som man söker för uppsägningen. För bostadsrättshavaren kan uppsägningen göras till den som också äger behörighet att ta emot årsavgiften.

Delgivningssätt

Eftersom det rör en delgivning, kommer även en lag som benämns delgivningslagen att bli tillämplig i de flesta fall. Ett sätt att göra delgivningen är genom en vanlig delgivning, vilket regleras om i 16–18 §§ delgivningslagen. Annat sätt att delge på är genom sådan stämningsmannadelgivning som om regleras i 31–33 och 39 §§ delgivningslagen. Vanlig delgivning är det som oftast används och det innebär att bostadsrättsföreningen skickar delgivningen till bostadsrättshavaren. Sedan ska bostadsrättshavaren informera om att delgivningen är mottagen.

Tvångsförsäljning

För det fall att en bostadsrättsförening har rätt att säga upp en bostadsrättshavare, blir det oftast aktuellt med en tvångsförsäljning av bostadsrätten. Anledningen till att lagstiftaren ansett att det ska ske en tvångsförsäljning, är bland annat för att föreningen ska kunna få betalt för en skuld som bostadsrättshavaren inte har betalat. Exempelvis kan det vara att årsavgiften inte har betalats. Ett annat syfte med tvångsförsäljningen är också att avsluta avtalsförhållandet mellan föreningen och bostadsrättshavaren.

Att tänka på:

Är du bostadsrättshavare eller med och driver en bostadsrättsförening, kommer du oftast behöva en jurist som hjälper till att driva din tvist. Det är inte bara en komplicerad juridisk fråga, utan även ofta en väldigt känslig fråga om det bostadsrättsförening som ska säga upp en bostadsrättshavare. Någon ska få lämna sitt hem, vilket kan väcka många känslor. Därför är det bättre att låta någon som inte är personligt involverad, sköta tvisten. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av bostadsrättsliga frågor. Tveka inte att kontakta oss för hjälp med din tvist!

Läsvärt

Delgivning – Sveriges Domstolar

Sälja bostadsrätt med tvång | Kronofogden

Bostadsrätt vräkning – [10 vräkningsgrunder] – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrätt – problem med grannar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Krav bostadsrättshavare kan ställa på bostadsrättsföreningen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om bostadsrätt – grund för uppsägning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.