För er som driver en bostadsrättsförening kan det vara bra att känna till vad lagen säger om hur en bostadsrättsförening ska drivas. Efter att ha läst den här artikeln kommer ni ha en ökad kunskap om vad som gäller juridiskt för bostadsrättsföreningar. Ha i åtanke att det finns mycket reglering för bostadsrättsföreningar, varför vi kommer att förklara några saker mer utförligt i ställer för att ytligt behandla allt som gäller för bostadsrättsföreningar.
Vad som gäller för styrelsen
I er bostadsrättsförening kommer er styrelse ha en betydelsefull roll. Det är oftast styrelsen som har rätt att fatta många beslut som gäller föreningens organisation. Typiskt sett är det också styrelsen som har i uppgift att hålla koll på att ekonomin i föreningen är tryggad. Av 2 kapitlet 2 § bostadsrättslagen anges att styrelsen är det organ som även har att fatta beslut om antagande av nya medlemmar.
Er styrelse behöver enligt 7 kapitlet 1 § lagen om ekonomiska föreningar, som huvudregel bestå av minst tre ledamöter. Av de ledamöter som styrelsen består av behöver ett minimum om två stycken utses av föreningsstämman, för det fall att styrelsen består av fler än fem ledamöter. Skulle styrelsen bestå av färre än fem ledamöter, gäller i stället att en ledamot behöver utses av föreningsstämman. En av ledamöterna behöver vara ordförande, men denna väljs regelmässigt ut av styrelsen.
Stadgarna i föreningen
Vad som gäller för en bostadsrättsförening regleras i stor utsträckning av bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar. Utöver dessa lagar finns det även en möjlighet för er förening att välja regler som passar bra för just er förening. Dessa regler brukar föras in i era föreningsstadgar. När stadgarna har införts på ett korrekt sätt, är de i normala fall bindande för stämman, styrelsen och för medlemmarna.
Stadgarna kan dock inte bara bestå av regler som ni själva väljer, utan det finns vissa regler som vanligtvis måste föras in i stadgarna. Vilka dessa obligatoriska stadgar är finner ni reglerat i 9 kapitlet 5 § bostadsrättslagen. Exempel på sådana obligatoriska stadgar är vilket namn som er förening har, hur stämman ska sammankallas och vilken verksamhet ni avser att bedriva.
Val av revisor
När ni ska välja vem som ska vara föreningens revisor, kan det vara bra att känna till att det sällan krävs att denne behöver vara medlem i er bostadsrättsförening. Det är viktigt att revisorn inte innehar en anställning i er förening eller på annat sätt befinner sig i beroendeställning. Dessutom är det i regel ett krav att revisorn varken är släkting eller sambo/make till någon som är ledamot i bostadsrättsföreningens styrelse. Om revisorn inte är auktoriserad eller godkänd, är ett ytterligare krav ofta att revisorn är bosatt inom EES, men ibland kan Bolagsverket göra ett undantag från det kravet.
Att tänka på:
Som nämnt i inledningen av den här artikeln är juridiska regleringen för bostadsrättsföreningar omfattande och vi har endast berört några exempel i den här artikeln. För det fall att ni skulle råka i tvist med en medlem eller annan, är det bästa ni kan göra att låta en jurist sköta er tvist. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att bistå bostadsrättsföreningar i tvister. Ni är välkomna att kontakta oss för hjälp med er tvist.
Läsvärt
Nedsättning av årsavgift | SvJT
Bostadsrättsföreningar kan ha olagliga stadgar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio
Bostadsrättsförening – styrelse beviljas ansvarsfrihet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Avgifter i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Vad är stämma i bostadsrättsförening – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om vad gäller i en bostadsrättsförening?
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.