Ultimata guiden om stämningsansökan

Har du hamnat i en tvist med någon och kan inte komma överens om lösning på konflikten? Då kan du skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. I den här artikeln kommer vi att ge dig grundläggande information om vad en stämningsansökan är, vad den ska innehålla, kostnad och mycket mer.

Vad är en stämningsansökan?

En stämningsansökan inleder processen i domstol. Det är en handling som kortfattat innehåller vad en part önskar att domstolen ska döma i den uppkomna tvisten. Det vill säga om du skickar en ansökan om stämning till tingsrätten ska du ange vad du vill att domstolen ska döma i. Parterna i en stämningsansökan kallas käranden och svaranden, där den förstnämnda är den som skickar in ansökan och den sistnämnde är den som ansökan riktar sig mot.

Ultimata guiden om stämningsansökan

Vad ska framgå i en stämningsansökan?

En stämningsansökan måste innehålla några punkter för att tingsrätten ska kunna skicka ut ansökan till svaranden, det följer av 42 kap. 2 § rättegångsbalken (RB). Det som krävs är följande:

  • uppgifter om parterna, till exempel kontaktuppgifter, adress och telefonnummer,
  • yrkanden, det vill säga vad du önskar att domstolen ska döma,
  • grunder och bakgrund till yrkandet, det vill säga vilka omständigheter som du tycker ger dig rätt i det du yrkar på,
  • bevisning, till exempel vittnen, avtal, expertutlåtanden, foton eller mejlkonversationer.
  • din underskrift.

Det finns inga krav på att en stämningsansökan ska skrivas av en jurist. Men eftersom att juridik kan vara svårtolkad och komplext rekommenderar vi dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå som kan hjälpa dig både med bedömning av tvisten och de upprättandet av stämningsansökan.

Hur mycket kostar en stämningsansökan?

Kostnaden beror helt på summan som du yrkat på att din motpart ska betala. Till exempel är ansökningsavgiften för förenklade tvistemål (tvistemål där tvistesumman inte går över ett halvt prisbasbelopp) 900 kronor. Vid övriga tvistemål är ansökningsavgiften istället på 2 800 kronor.

Vad är syftet med en stämningsansökan?

Syftet med en stämningsansökan är att tingsrätten ska lösa tvisten åt er som parter. Det är käranden som skickar in ansökan där denne skriver vad som krävs av motparten. En stämning är ett krav på att motparten, svaranden, ska berätta hur han eller hon ställer sig till kraven. Detta är alltså ofta det första steget i en eventuell rättegång. Stämningsansökan används alltså ofta som ett sista steg när parterna inte har kunnat lösa en konflikt.

Vad händer när man får en stämningsansökan?

Företag som inte får betalt för sina fakturor tar ofta till stämning som en sista utväg. Om du har fått hem en stämningsansökan bör du i första hand se till att betala fakturan som ansökan avser. De flesta företag vill endast ha betalt och när du då betalar så kommer de förhoppningsvis företaget att dra tillbaka stämningen. Det kommer då inte att gå till domstol, men du kan fortfarande få en betalningsanmärkning.

Om du istället har blivit stämd av en annan anledning så har du en viss tid på dig att överklaga eller skicka din version av vad det är som har hänt. Datumet anges i själva stämningsansökan och i din överklagan är det viktigt att du anger varför du bestrider, du ska bland annat ange eventuella vittnen och bevis.

Stämningsansökan brottmål

Ovan har främst gått igenom hur en stämningsansökan ser ut vid tvistemål. I brottmål så är stämningsansökan det som åklagaren lämnar till domstolen när denne väcker åtal. I stämningsansökan ska, ungefär som vid tvistemål, framgå vem som åtalas och för vilka brott och även vilka bevis som åklagaren åberopar.

Att tänka på

Det kan vara krångligt att få med allting som är relevant i stämningsansökan. Ännu krångligare kan det vara att få med det som är nödvändigt för att få domstolen att döma till din fördel om du inte är en jurist. I den här artikeln har vi endast gett dig övergripande information för att du ska veta vad som ska framgå av en stämningsansökan och annan information som är relevanta att känna till. Vi rekommenderar därför att du tar kontakt med en jurist hos oss på Vasa Advokatbyrå som kan hjälpa dig med din stämningsansökan för att den ska bli så tydlig och fördelaktig som möjligt för just och din sakfråga. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2002/12

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om stämningsansökan

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.