Överklagande Högsta domstolen

Är du inte nöjd med hur domen blev i hovrätten kan du överklaga till den högsta instansen. Alla överklaganden tas inte upp till prövning utan endast sådana där Högsta domstolen ger ett så kallat prövningstillstånd. Prövningstillstånd ges i sin tur enbart då avgörandet kan få betydelse som prejudikat. Det innebär att avgörandet ska kunna ge vägledande betydelse för hur andra liknande fall ska bedömas i framtiden eller om det finns synnerliga skäl. Vi ska nedan gå igenom steg för steg hur ett överklagande till HD går till.

Överklagande Högsta domstolen

Steg 1: Överklagandet

Är du missnöjd med avgörandet i hovrätten kan du som sagt överklaga till HD. Det ska i avgörandet från hovrätten framgå vad du ska bifoga i den eventuella överklagan.

Steg 2: Ange varför du anser att Högsta domstolen ska ta upp målet

Som huvudregel ger bara Högsta domstolen prövningstillstånd om avgörandet kan tänkas få betydelse som prejudikat. Det innebär som vi nämnt ovan att avgörandet ska anses få vägledande betydelse för liknande avgöranden i framtiden eller om det finns synnerliga skäl. Det är därför viktigt att du i ditt överklagande anger varför avgörandet kan få betydelse för rättstillämpningen i framtiden alternativt om du anser att det finns synnerliga skäl ange skälen varför du tycker så.

Steg 3: Överklagandet ska skickas till den hovrätt som avgjorde ditt ärende

Det är den hovrätt som avgjorde ärendet som ska få överklagan. Det beror på att den domstolen ska kunna ta ställning om överklagandet har kommit in inom fristen för överklagande. Om överklagandet är inom tidsfristen kommer hovrätten att skicka sin akt och överklagandet vidare till Högsta domstolen.

Steg 4: Handläggning av överklagandet

När Högsta domstolen har fått överklagan kommer den granska och sedan ta ställning om det eventuellt krävs kompletterande uppgifter. Krävs ingen komplettering kommer överklagandet att lämnas över till en jurist eller en justitiesekreterare som därefter ansvarar för den fortsatta handläggningen. Det brukar normalt sätt ta några månader från det att domstolen har fått överklagandet fram till det att den fattar beslut om prövningstillstånd.

Steg 5: Högsta domstolen skickar sitt beslut till dig

När domstolen tagit beslut om prövningstillstånd meddelas eller inte kommer en kopia av beslutet att skickas till dig som överklagat samt din motpart. Beslutar Högsta domstolen att inte meddela prövningstillstånd innebär det att den inte kommer ta upp avgörandet för fortsatt prövning. Det är då hovrättens avgörande som gäller. Om domstolen däremot har meddelat prövningstillstånd fortsätter handläggningen av målet. Värt att nämna är att Högsta domstolens beslut vinner omedelbart laga kraft och kan alltså inte överklagas.

Att tänka på

Är du missnöjd med ett avgörande från hovrätten kan du överklaga till Högsta domstolen. Det innebär inte per automatik att domstolen kommer ta upp avgörandet för fortsatt prövning. Det krävs nämligen att Högsta domstolen meddelar ett så kallat prövningstillstånd. Har du fler funderingar om överklagande eller vill ha hjälp med ett specifikt ärende är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.domstol.se/svea-hovratt/overklaga-till-hovratten/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om överklagande högsta domstolen

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.