Ultimata guiden om hovrätten

Hovrätten är en allmän domstol. Det är brukligt att skilja mellan allmänna domstolar å ena sidan och specialdomstolar å andra sidan. Till den senare kategorin hör Arbetsdomstolen och Försvarsunderrättelsedomstolen. Beträffande de allmänna domstolarna återfinns tingsrätten, hovrätten och högsta domstolen. Hovrätten är således den andra insatsen i förhållande till tingsrätten som är den första och Högsta domstolen som är den tredje och sista. Som vi ska se nedan är hovrätten i vissa mål första insats.

Hur många hovrätter finns det?

Totalt finns 6 stycken hovrätter i Sverige och tanken med uppdelningen är att ingen ska behöva åka land och rike runt för att infinna sig till en förhandling. De som finns är:

 • Svea hovrätt
 • Göta hovrätt
 • Hovrätten över Skåne och Blekinge
 • Hovrätten för Västra Sverige
 • Hovrätten för Nedre Norrland
 • Hovrätten för Övre Norrland

Vilka sitter där och vad gör dem?

Vid tvistemål består hovrätten av tre domare, vid exempelvis brottmål eller familjemål tillkommer ytterligare två nämndemän.

Ultimata guiden om hovrätten

Huvudförhandlingen i hovrätten liknar i stort sett huvudförhandlingen i tingsrätten. En skillnad är dock att man i hovrätten ofta tittar på inspelat material från tingsrätten. På så sätt behöver exempelvis vittnen ej infinna sig och berätta samma sak två gånger. Ett vittne ska givetvis erlägga ett nytt vittnesmål om exempelvis käranden ansöker om det.

Vad mer kan hovrätten hjälpa till med?

En rättegång kan både bli en långdragen och påkostad lösning, därför är förlikningar ofta ett bra alternativ. Vid en förlikning i tvistemål kan hovrätten stödja parterna i processen.

För att hovrätten ska pröva din fråga måste målet överklagas till hovrätten. Överklagandet ska gälla det avgörande tingsrätten kom fram till och överklagandet görs också till tingsrätten. I domen eller beslutet som tingsrätten meddelar finns alltid information om hur du som berörd part ska göra för att överklaga ärendet. För att få avgörandet prövat i hovrätten krävs prövningstillstånd.

Här kan inskjutas att hovrätten, i vissa fall, är första insats för prövning. Således är hovrätten första insats vid åtal mot domare vid tingsrätt och vid klander av skiljedom.

Läsvärt

Författat av: Faris Devic

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om hovrätten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.