Fuskbyggen – så här stämmer man en byggare

Entreprenadrätten har en speciell utformning och bygger i grunden på branschens egna standardavtal. Avtalen återfinns i Allmänna bestämmelser för bygg-, anläggnings- och installationsentreprenader som förkortas AB. Investeringar i hus innebär ofta en stor affär för privatpersoner. Om inte avtalet hålls eller lever upp till de krav som ställts kan det leda till mycket ingripande resultat för den enskilda som drabbas. Mardrömshistorier och stora ekonomiska förluster är oftast ett problem som man vill undvika som privatperson när man anlitar en byggare att utföra en entreprenad. Nedan kan du läsa vad du ska tänka på för att enklast hantera en tvist med en byggare som inte utför sina uppdrag som tänkt.

Fuskbyggen – så här stämmer man en byggare

Inom byggbranschen är tidsfristerna ofta av avgörande betydelse och inom ständig press för att utföra nya projekt. Det är inte ovanligt att förseningar kan uppstå och därmed tvister i domstol. När ett projekt inom entreprenad är försenat ska du anmäla rubbing av tidsplan för att kunna utkräva eventuella sanktioner. Forcering är ett sätt för dig som köpare att utkräva prestation av utföraren av entreprenaden. För att det ska vara möjligt att utkräva forcering krävs att prestationen praktiskt möjlig att genomföra.

Finns det några ansvarsfrister vid fuskbyggen?

Tid för då säljaren kan utkrävas ansvar för en entreprenad är tio år. Ansvarsfristen inleds av en garantitid. För själva hantverket gäller en garantitid om fem år om inte du och byggaren kommit överens om annat på egen hand. Själva garantitiden kan vara längre eller kortare än fem år eller till och med helt förhandlas bort om ni önskar. Besiktningsmannen har en möjlighet att förlänga garantitiden för att ge dig som beställare en trygghet om entreprenören skulle bli försenad med utförandet. Besiktningsmannen har möjlighet att förlänga garantitiden om utföraren är sen med entreprenaden. Maximalt kan garantitiden förlängas med två år.

Vad händer om man hittar ett fel eller en skada i entreprenaden, ett så kallat fuskbygge?

Juridiskt innebär fel i entreprenaden att utföraren inte utfört hela arbetet och med skada menas att något skadats eller förstörts. Utgångspunkten är att entreprenören svarar för allt som har med skada att göra under tiden då entreprenaden utförs. Kraven för ansvaret på utföraren under tiden då entreprenaden utförs är högt ställda. Ett undantag är att entreprenören inte svarar för skador som beställaren kan hållas ansvarig för. Efter entreprenaden har slutförts övergår ansvaret till en mildare form än tidigare. Utföraren ansvarar efter att entreprenaden har slutförts för eventuella fel. Ansvaret för fel föreligger främst under garantitiden. En garanti enligt entreprenadrätten innebär en hjälp att avhjälpa eventuella fel som skulle kunna uppstå efter att arbetet färdigställts.

Fuskbyggen – så här stämmer man en byggare

Tycker du att det här med entreprenader verkar krångligt? Behöver du hjälp att hantera liknande problem eller rådgivning kring ämnet? Vasa Advokatbyrå har arbetat med entreprenadrätt i snart två årtionden. Genom åren har vi förvärvat en djup kunskap i många olika rättsområden med en förståelse för varje situations unika komplexitet. Vi använder alltid denna kunskap för att värna om just vår klients intressen och hitta den bästa lösningen för just dig. Tveka inte att höra av dig!

Författad av jur. trainee Charlotte Törnstrand

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fuskbyggen – så här stämmer man en byggare

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.