Dispositiva tvistemål – Vi förklarar

Inom juridiken finns det en uppdelning mellan dispositiva tvistemål och indispositiva tvistemål. Med anledning av att vår advokatbyrå till största del arbetar med dispositiva tvistemål kommer dessa tvister vara fokuset för den här artikeln.

Dispositiva tvistemål

Dispositionsprincipen

Till skillnad från indispositiva tvistemål, gäller oftast dispositionsprincipen vid dispositiva tvistemål. Enligt principen har domstolen som huvudregel inte möjlighet att ta upp ett mål självmant, vilket i juridiska termer kallas att domstolen inte prövar mål ex officio. Inom ramen för dispositionsprincipen ryms också att rätten normalt sätt inte ska döma ut mer än vad en part i ett mål har gjort gällande. Dessutom är det även så att om en part lämnar ett erkännande, är rätten i vanliga fall bunden av det erkännandet. Det brukar vara så att domstolen får ta upp bevisning i form av vittnesmål endast om någon av parterna i målet skulle begära det.

Förlikning tillåten

I dispositiva tvistemål är det som huvudregel tillåtet att förlikas, vilket det inte brukar vara i indispositiva tvistemål. En förlikning innebär att parterna i målet kommer överens innan målet går till huvudförhandling. Vanligt är att förlikning nås under en så kallad muntlig förberedelse. Den förberedelsen brukar ske enligt den så kallade Göteborgsmodellen. Domaren tar in en part åt gången och håller ett samtal med parten. Därefter får nästa part gå in och prata med domaren. Så fortsätter normalt sätt den muntliga förberedelsen fram tills dess att parterna eventuellt når en överenskommelse, alltså en förlikning. Skulle parterna inte bli överens och förlikas, kan parterna bli tvungna att göra upp i domstol under en huvudförhandling.

Exempel på dispositiva tvistemål

Rent generellt kan man säga att familjerättsliga mål brukar vara indispositiva tvistemål. Mål som anses som förmögenhetsrättsliga brukar vara som dispositiva tvistemål. Bland annat så brukar mål som rör en tvist om en fordran falla under dispositiva tvistemål. Ytterligare en typ av mål som faller under dispositiva tvistemål är då saken gäller fel i en fastighet.

Att tänka på:

I dispositiva tvistemål brukar du inte få lika mycket assistans från domstolen som du får i indispositiva tvistemål. Har du hamnat i en tvist som rör ett dispositivt tvistemål är det en rekommendation att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av i artikeln nämnda exempel på dispositiva tvistemål. Kontakta gärna oss för att få hjälp med att driva ditt dispositiva tvistemål.

Läsvärt om dispositiva tvistemål

Dispositionsprinciper och dispositiva regler | SvJT

PM 20150218 (domstol.se)

Förlikning – vad innebär det i praktiken? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Tvistemål i tingsrätt – så går det till – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Advokat i Stockholm: Tvistemål och affärsjuridik – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om dispositiva tvistemål – vi förklarar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.