Vi förklarar entreprenadjuridik

Entreprenadjuridik eller ”entreprenadrätt” är ett av de mest komplexa områdena inom juridiken. Detta har sin anledning i att det faktiskt inte finns någon lag. Avsaknad av lag har troligen föranletts av att lagstiftaren inte funnit något behov av en lag eller att det helt enkelt varit omöjligt att skapa en fungerande sådan. Istället för en allmängiltig lag så präglas entreprenadrätten av ett antal standardavtal; man kan alltså säga att branschpraxis nästan helt ersatt lagar och förordningar. De avtal som den klara majoriteten av entreprenadbranschen använder är de som tas fram av Byggandets Kontrakts Kommitté (BKK). Några av dessa avtal är AB 04, ABT 06 och ABK 09.

Vi förklarar entreprenadjuridik

Dessa avtal är dock endast normer och rekommendationer i vilket man tekniskt sett inte borde vara tvungen att följa dem. Detta är sant till viss del. Dessa normer och rekommendationer har ingen allmängiltig effekt, utan bundenhet uppstår först i och med godkännande. Detta godkännande sker först i och med avtalets ingående där man direkt hänvisar till något av standardavtalen. Av detta följer att bundenhet kan uppstå på kontraktuell väg, men det står även parterna fritt att avtala om annat; vilket då löper parallellt med, eller tar över, standardavtalens bestämmelser.

Skulle tvist uppkomma om vad man avtalat om får man vända sig till allmänna avtalsrättsliga principer. Dessa principer är en form av verktyg man kan använda sig av för att tolka ett avtal. Exempel på några av dessa principer är ”oklarhetsregeln” (avtalet tolkas till den som författat avtalet nackdel) och ”systematisk tolkning” (avtalet ska läsas som en enhet eller i ljuset av andra avtal). Valet mellan vilken tolkningsprincip som ska ligga till grund för tolkningen, eller om flera ska göra det, bestäms från fall till fall. Att tolka ett avtal utan någon form av förbestäms hjälp kan således vara väldigt svårt.

Genom att använda sig av standardavtal, antingen direkt eller genom hänvisning, innebär att man får en förgjord tolkningsgrund. De standardavtal som utfärdas av BKK kommer med en kommentar om hur varje resp. artikel ska tolkas eller i vart fall vilka problem som särskilt uppmärksammas. Genom dessa kommentarer kan bilda sig en uppfattning om hur en otydlig paragraf ska tolkas. Detta problem kan även avhjälpas genom att man helt enkelt formar tydliga paragrafer i sitt egna avtal eller beskriver hur avtalet ska tolkas. Detta är dock ganska svårt.

Den juridik som således råder inom entreprenadrätten är således en väldigt nischad form av avtalsrätt. Detta föranleder dock inte mindre ”juridiskt” arbete utan innebär endast ett nytt sätt att arbeta. Ett exempel är att man istället för att leta i förarbeten sker vägledning i branschens huvudorganisationer (som BKK) eller direkt vad som brukar gälla mellan parterna.

Vasa Advokatbyrå har arbetat med entreprenadrätt i snart 20 år. Vi har hanterat ett stort antal tvister och ärenden både med och utan standardavtal. Vi har representerat både käranden och svaranden inom branschens alla hörn. Genom detta arbetet har vi förvärvat ens särskild kunskap i området komplexitet och de problem du som klient ställs inför. Vi använder alltid denna kunskap för att tillvarata just dina intressen.

Författad av jur. trainee Henrik Berg

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vi förklarar entreprenadjuridik

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.