Vi förklarar begreppet servitut

Är du ägare av en fastighet och någon funktion saknas på din fastighet? Är det också så att en närliggande fastighet skulle kunna dela med sig av den saknade funktionen? Då kan det vara aktuellt för dig att ingå ett avtal om servitut, genom ett så kallat avtalsservitut. Om du inte vet vad ett servitut är eller hur det fungerar, kommer du ha stor glädje av att läsa den här artikeln.

Reglering av servitut

För att ta reda på vad som gäller för servitut, behöver du först veta var i lagboken du ska leta efter bestämmelser om servitut. Dessa bestämmelser finner du huvudsakligen i 14 kapitlet jordabalken. Det är en balk där du finner många bestämmelser som rör fastigheter. Exempelvis finner du reglering om fel i fastighet i 4 kapitlet jordabalken.

Vi förklarar begreppet servitut

Vad servitut är

Om du tittar i 14 kapitlet jordabalken så finner du att ett servitut är en rätt som du som fastighetsägare kan få, som infattar att du får använda dig av en del av någon annans fastighet. Skulle du vara fastighetsägaren som får rätten att använda dig av något på annan fastighet, kallas din fastighet i det här sammanhanget för härskande fastighet. Den fastighet som inrymmer funktionen som du vill ta del av, kallas för den tjänande fastigheten. Rätten att använda delen av den andra fastigheten kommer dock att tillhöra din fastighet, inte dig som fastighetsägare. Det kanske låter konstigt, men så är det. I praktiken innebär det att om du säljer din fastighet i framtiden kommer den nya fastighetsägaren att få ta del av servitutet, inte du.

Exempel på servitut

För att du enklast ska förstå vad ett servitut är tänkte vi illustrera med ett exempel. Tänk dig att du behöver köpa vattenflaskor på din matvarubutik för att det inte finns rinnande dricksvatten till din fastighet. Sedan råkar det vara så att på en grannfastighet finns det en brunn som gör att de på den fastigheten kan få dricksvatten. Det finns också möjligheter att den brunnen kan användas för att det ska finnas rinnande dricksvatten även på din fastighet. Då kan du samtala med fastighetsägaren av din grannfastighet och höra om det finns ett intresse av att ingå ett avtal med dig om att du också ska få dra nytta av dennes brunn. Om den fastighetsägaren går med på det kan den brunnen bli ett avtalsservitut.

Skillnaden mellan avtalsservitut och tvångsservitut

Om du ingår ett avtal med en annan fastighetsägare kallas servitutet alltså för avtalsservitut. Är det i stället Lantmäteriet som bestämmer att något ska bli ett servitut, kallas det för tvångsservitut. Båda dessa typer av servitut skrivs in i fastighetsregistret, men skillnaden är att avtalsservitutet skrivs in i registrets inskrivningsdel och tvångsservitutet skrivs in i den allmänna delen av registret.

Att tänka på:

Vad som framgår i den här artikeln är endast en bråkdel av regleringen som gäller för servitut. Om du har ett ärende eller en tvist som gäller ett servitut, bör du kontakta en jurist. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig. Vi har lång erfarenhet av att bedriva ärenden som rör servitut, så tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Mål: T 1857-17 – Högsta domstolen

Checklistan för dig som ska köpa hus 2018 (expressen.se)

Den allmänna fastighetsrätten – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Upphäva servitut – Olika grunder för att kunna upphäva ett avtalsservitut – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Att tänka på när du ska köpa hus – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vi förklarar begreppet servitut

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.