Vad är en lag? – Vi förklarar

De flesta har hört talas om att vi medborgare i Sverige behöver rätta oss efter de lagar vi har här i landet. Men vad är egentligen en lag? Det ska vi reda ut i den här artikeln. Även om du tror att du vet vad en lag är, kommer du förmodligen lära dig något nytt av att läsa den här artikeln.

lag

Definitionen av en lag

I lagboken kan du faktiskt finna en definition av vad som är en lag. Det gör du i en av våra grundlagar, som benämns regeringsformen. Av 8 kapitlet regeringsformen framgår att en lag utgör en författning som beslutas om av riksdagen. Utöver lagarna finns även föreskrifter, men lagarna väger normalt sätt tyngre än föreskrifter. Det innebär att som huvudregel gäller en lag före en föreskrift om lagen och föreskriften motsäger varandra. Föreskrifter kan oftast införas av såväl regeringen som av myndigheter.

Krav på allmängiltighet

Lagar ska i regel gälla lika för alla medborgare. Det innebär att det normalt sätt inte går att införa en lag som ska gälla för en särskild individ eller för några få individer. Undantag från detta är att föreskrifter som gäller några enskilda, kan införas under vissa förutsättningar.

Skillnad mellan grundlag och vanlig lag

En vanlig lag går i vanliga fall att besluta om genom ett enda beslut. Det är inte fallet beträffande grundlag. När en grundlag ska ändras eller införas brukar det krävas att beslut sker vid två riksdagsbeslut, där det dessutom sker ett val mellan besluten. Grundlagarna utgörs av bestämmelser som vi i Sverige anser vara grundläggande för vårt land. Vanliga lagar får inte stå i strid med de grundlagar vi har. De fyra grundlagar vi har i Sverige är: regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

Att tänka på:

Att tolka olika lagar eller att kunna avgöra om vad som framgår av ett avtal ska gälla före lagar eller tvärtom, är inte helt lätt om du inte är juridiskt kunnig. Skulle du hamna i en tvist är det tryggare att anlita en jurist, än att själv bläddra i lagboken för att finna svar på vad som gäller mellan dig och din motpart. Vasa Advokatbyrå AB har lång erfarenhet av att hjälpa klienter med olika tvister gällande bland annat fastighetsrätt, försäkringsrätt och entreprenadrätt. Tveka inte att kontakta oss, så hjälper vi dig med din tvist.

Läsvärt

Grundlagarna – Riksdagen

Ny grundlagsändring upprör | SVT Nyheter

Rätten för köpare att häva köp enligt köplagen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Konsumenttjänstlagen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättslagen – 8 viktiga punkter – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om vad är en lag? – vi förklarar

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.