Ultimata guiden om renovering

Äger du en bostadsrätt funderar på att renovera badrummet från 90-talet, eller ändra om planlösningen i lägenheten till en öppen så att du får mer tillgång till kök och vardagsrum? Oavsett var dina tankar går finns det en hel del att tänka på när det kommer till renovering rent juridiskt. I den här artikeln kommer vi gå igenom det du kan tänkas behöva veta innan du sätter igång med renoveringen av din bostadsrätt

Vad innebär en renovering?

När man renoverar någonting innebär det att man förbättrar, förändrar eller återställer någonting till ett skick som motsvarar nyskick. Det kan vara till exempel flyttade kök och badrum, ändring till öppen planlösning och förbättrat ytskikt.

Vad innebär en renovering?

Var går gränsen för renovering?

I plan- och bygglagen (2010:900) finner man följande definitioner i 1 kap. 4 §:

  • Ombyggnad: ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas.
  • Underhåll: en eller flera åtgärder, som vidtas i syfte att bibehålla eller återställa en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.
  • Ändring av byggnad: en eller flera åtgärder som ändrar en byggnads konstruktion, funktion, användningssätt, utseende eller kulturhistoriska värde.
  • Tillbyggnad: ändring av en byggnad som innebär en ökning av byggnadens volym.

En ombyggnad är en typ av ändring av en byggnad. För att det ska anses vara en ombyggnad krävs att antingen hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas. Några exempel på en betydande och avgränsbar del av en byggnad är ett trapphus med omkringliggande lägenheter eller samtliga lägenheter på ett våningsplan. Med påtaglig förnyelse menas att åtgärden ska vara bygglovs- eller anmälningspliktig, medföra en stor ekonomisk investering samt ha en viss karaktär och omfattning. Om inte dessa tre krav är uppfyllda, så anses det inte vara en ombyggnad. Dessa krav bedöms från fall till fall utifrån en helhetsbedömning, men rent allmänt kan sägas att om det görs större förändring av en befintlig planlösning, det görs stora ingrepp i byggnadens stomme eller att byggnaden ändrar ändamål är det att anse som en påtaglig förnyelse.

Vad ska du tänka på vid renovering?

Äger du en bostadsrätt och går i tankarna om att renovera innebär det att du har några saker att tänka på innan du påbörjar processen. Som bostadsrättsinnehavare äger du en del i bostadsrättsföreningen och rätten att bo i din lägenhet, men det innebär inte att du får göra precis vad som helst. Vissa renoveringsåtgärder kräver att du har fått godkännande från styrelsen i bostadsrättsföreningen. För att göra allting så enkelt som möjligt kan det vara bra att alltid fråga bostadsrättsföreningen om lov innan du utför någon åtgärd som påverkar lägenheten. Det finns även vissa situationer där du har en skyldighet att fråga om godkännande. Detta gäller till exempel:

  • Att riva eller flytta bärande väggar, det innebär att om du till exempel ska ändra planlösning eller lägga till ett rum, behöver du få godkännande av styrelsen i din förening.
  • Att ändra någonting som har med elektricitet att göra. Till exempel får du inte röra fasta installationer, koppla ur element eller komplettera med element eller installera golvvärme.
  • Att utföra VVS-arbeten/badrum. Du får utföra enklare arbeten om du vet hur du ska tillväga. Däremot krävs styrelsens godkännande för mer avancerat arbete.

Som huvudregel är det därför bättre att alltid rådfråga föreningen innan du påbörjar en renovering. Detta för att undvika eventuella konflikter.

Kan man renovera själv?

En anledning till att många funderar på att utföra renoveringen själv är i huvudsak att det sparar pengar. För att undvika några överraskningar kommer vi nedan att gå igenom några nackdelar med att utföra renoveringsarbetet själv. När du utför renoveringen själv är det du som har ansvarsfrågan, det innebär att om någonting blir fel kan du inte kräva en hantverkare på ansvar, utan du måste själv stå för eventuella extra kostnader som kan uppstå vid ett dåligt utfört arbete. Det kan därför vara fördelaktigt att istället anlita en hantverkare och upprätta ett avtal eftersom att du som konsument då har ett starkt konsumentskydd. Ytterligare en aspekt att ta hänsyn till är att det oftast kan blir dyrare än vad du förväntade dig. När du anlitar en hantverkare har de oftast redskapen som krävs till sitt förfogande. Om du istället ska införskaffa dessa själv kan det bli stora kostnader.

Hur mycket kan man renovera utan bygglov?

Du behöver inte söka om bygglov för att ändra rumsindelningen eller göra en annan inre ändring, som till exempel att lägga nytt golv i badrummet. Däremot kan du, om du äger en bostadsrätt, behöva be din förening om lov innan du påbörjar en sådan ändring. Du kan även behöva lämna in en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun om du vill göra stora ändringar av byggnadens planlösning.

Att tänka på

I den här artikeln har vi gått igenom vad renovering är, vad du ska tänka på vid renovering och mycket mer. Har du fler funderingar om ditt konkreta ärende eller har du hamnat i en tvist med en hantverkare rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserade på fastighetsrätt och tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.hallakonsument.se/lagar/konsumenttjanstlagen

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om renovering

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.