Tvist om betalningsföreläggande

Om du har fått hem ett kravbrev där någon anser att du är skyldig dem pengar har du förmodligen fått ett betalningsföreläggande. Om du anser att kravet är felaktigt är det viktigt att du bestrider kravet inom rätt tidsram. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som gäller vid betalningsföreläggande och hur du bestrider ett felaktigt sådant.

Vad är ett betalningsföreläggande?

Ett betalningsföreläggande är någonting som du kan söka om hos Kronofogden när någon är skyldig dig pengar efter att förfallodagen har passerat. Förfarandet regleras i lagen om betalningsföreläggande och handräckning (1990:746). Om någon ansöker om ett betalningsföreläggande innebär det att Kronofogdemyndigheten kan besluta om att kräva en person eller ett företag på pengar som denne är skyldig att betala. Personen eller företaget som är den betalningsskyldige får hem ett kravbrev som denne måste besvara. Dessutom ska det även finnas bevis rörande att den betalningsskyldige faktiskt har fått kravbrevet. Detta kallas delgivning.

Tvist om betalningsföreläggande

Vad händer om man får ett betalningsföreläggande?

Ifall du inte betalar din räkningar i tid kan du få en betalningsanmärkning, vilket är en uppgift hos kreditupplysningsföretag att du inte har betalat en skuld i tid. Ett betalningsföreläggande ger dock ingen betalningsanmärkning för dig som är privatperson eller enskild näringsidkare. Får du ett betalningsföreläggande är det viktigt att du protesterar, annars medger du att är betalningsskyldig. Vi kommer gå igenom detta mer nedan.

Är betalningsföreläggande offentligt?

Ett betalningsföreläggande innebär som nämnts kort ovan, inte per automatik att du rent faktiskt är betalningsskyldig. Det är först när Kronofogden meddelar ett utslag, det vill säga fastställer din eventuella betalningsskyldighet som det blir offentligt. Det kommer alltså att finnas kvar en offentlig uppgift om att någon har ansökt om att få betalt från dig (ett betalningsföreläggande) och att Kronofogden därefter har fastställt kravet.

Vilka konsekvenser kan det få om man får en betalningsanmärkning?

Som nämnts ovan så får du ingen betalningsanmärkning om du har fått ett betalningsföreläggande. Vi ska dock ändå gå igenom vad som kan hända om du får en betalningsanmärkning på grund av till exempel att du inte har betalat en skuld eller liknande. Du kommer bland annat ha svårt att ta lån och hyra lägenhet i framtiden om du har fått en betalningsanmärkning. Detta beror på att det är en offentlig uppgift som allmänheten kan begära ut om dig.

Hur bestrider man ett betalningsföreläggande?

Har du fått ett betalningsföreläggande riktat mot dig och du anser att kravet är felaktigt är det viktigt att du invänder (bestrider) kravet. Detta beror på att man annars utgår från att du accepterar att du är betalningsskyldig. Du ska i första hand bestrida hos Kronofogden, men den som har ansökt om betalningsföreläggande kan begära att Kronofogden lämnar över ärendet till domstol. Går målet till domstol och du förlorar kan du behöva betala rättegångskostnader.

Du måste agera inom en viss tid från det att du fick betalningsföreläggandet. Den tid du har på dig står i brevet som du har fått. Om du inte betalar alternativt gör det som anges i kravet, kommer Kronofogden som sagt att utgå från att du är betalningsskyldig och de fattar då ett beslut (utslag) som blir offentligt.

Det finns flera sätt som du kan bestrida kravet på. Du kan till exempel bestrida genom att skriva att du invänder och anger varför du anser att kravet är felaktigt. Vidare kan du invända mot en del av kravet, det vill säga om du anser att en del är rätt och en annan del felaktig. Då kan du betala eller göra en del av det som står i kravet. I din invändning ska du då skriva att du betalat eller gjort det som står i kravbrevet, vilken del av kravet som du anser är felaktigt samt varför du anser att är felaktigt. Skulle du missa att invända mot kravet inom rätt tidsram och Kronofogden fattat ett beslut, kan du fortfarande vända dig till domstol och ansöka om omprövning av beslutet. Det kallas för återvinning.

Att tänka på

Har du fått ett betalningsföreläggande som du anser är felaktigt är det viktigt att du bestrider kravet. Vi rekommenderar dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå om du behöver hjälp med ett ärende. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om betalningsföreläggande

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.