Trafikförsäkring – ersättning för whiplash

En whiplashskada drabbas någon oftast av i trafiken, även om det händer att någon drabbas av en sådan skada vid exempelvis en tackling i hockey. Det svenska namnet för samma sak är pisksnärtskada. Med pisksnärtskada menas en skada som drabbar nacken på den som skadas. Själva skadan orsakas av att huvudet kastas framåt eller bakåt likt en pisksnärt. Bland annat kan symptom som ont i nacken, domning i ansiktet och värk i huvudet, armarna och axlarna, vara tecken på att du har drabbats av pisksnärtskada. I den här artikeln ska vi gå igenom möjligheter att få ersättning för sådan skada. Även om skadan kan uppkomma utanför trafiken, är det skada som uppstår i trafiken som vi kommer redogöra för i den artikeln.

Allmänt om trafikförsäkring

Förutsättningar för ersättning genom en trafikersättning, regleras i trafikskadelagen. Att teckna en trafikförsäkring är obligatoriskt för de flesta som har ett fordon ute i trafiken, vilket framgår av 2 § trafikskadelagen. Ersättning ur en trafikförsättning utges inte genom skadestånd, utan den ersättningen kallas för trafikskadeersättning. Även om det inte är skadestånd, beräknas ändå trafikskadeersättningen på samma sätt som skadestånd. Att trafikskadeersättning beräknas enlig vad som framgår av 5 kapitlet skadeståndslagen, regleras i 9 § trafikskadelagen.

Trafikförsäkring – ersättning för whiplash

Vad som krävs för att få trafikskadeersättning

Trafikskadelagen blir typiskt sett endast tillämplig för det fall att skadan som har uppstått, på något sätt är förknippad med ett motordrivet fordon i trafik. Vad som avses som motordrivet fordon är bland annat bil, moped och motorcykel. Utöver att skadan ska kopplas samman med motordrivet fordon, behöver även skadan anses ha uppstått i följd av trafik. Att det skett i följd av trafik har av Högsta domstolen fått en vidsträckt betydelse. Exempelvis har domstolen i målet NJA 2007 s. 997 bedömt att en bil, som befann sig utanför en persons fastighet, ansågs vara i trafiken. I det fallet var det så att ägaren av fastigheten satte i gång motorn på bilen. Personen ska sedan ha gått ur sin bil för att skrapa bort is från rutorna på bilen. Medan han skrapade han rutorna halkade han och drog på sig en skada, och den skadan menade Högsta domstolen hade orsakats i följd av trafik.

Särskilt om ersättning för whiplashskada/pisksnärtskada

En pisksnärtskada är en typ av personskada i juridisk mening, då den drabbar kroppen på någons person. Huvudregeln är att samtliga som drabbas av vilken personskada som helst, inklusive pisksnärtskada, har rätt att få trafikskadeersättning för den skadan. Det är alltså inte bara den som har tecknat en trafikskadeförsäkring, som har rätt att få ersättning för en pisksnärtskada. Utan den rätten äger även den som är passagerare, fotgängare eller cyklist, med mera. Även den som är förare och glömt att teckna trafikförsäkring, har i regel rätt till ersättning, för det fall att denne i trafiken drabbats av en personskada som exempelvis pisksnärtskada.

Att tänka på:

Har du i trafiken själv drabbats av whiplashskada/pisksnärtskada eller någon annan personskada, kan det vara så att försäkringsbolag inte anser att du har rätt till trafikskadeersättning. I sådana fall kan det vara en god idé att anlita en jurist som driver din tvist mot försäkringsbolaget. Vasa Advokatbyrå AB hjälper gärna dig med att driva din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Mål: Ö 1825-18 – Högsta domstolen

Trafikförsäkring – Transportstyrelsen

Trafikförsäkring – vad är det och vad händer om tvist uppstår? – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Överklaga försäkringsbeslutet: En roadmap! – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Skadestånds och försäkringsrätt – de hör samman – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om trafikförsäkring – ersättning för whiplash

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.