Lagen om betalningsföreläggande – summariska processformer

Det finns en lag som benämns lagen om betalningsföreläggande och handräckning. I den lagen finner du bland annat reglering om summariska processformer och hur dessa handläggs. Tanken med lagen är att sådana typer av konflikter ska kunna lösas så snabbt och effektivt som möjligt. Samtliga summariska processformer som tas upp i den här artikeln, handläggs av Kronofogden. De summariska processformer som vi kommer ta upp i den här artikeln är betalningsföreläggande, vanlig handräckning och särskild handräckning.

Betalningsföreläggande

Ett betalningsföreläggande kan man säga är en skyldighet för någon att betala pengar till dig för det fall att förfallodagen har passerat. Som nämnt i inledningen gör du ansökan om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Det är inte några specifika skulder som du kan ansöka om betalningsföreläggande för, utan det är möjligt för de flesta typer av skulder som rör privatpersoner eller företag. Kravet som du har mot någon behöver som huvudregel gälla pengar. Det är typiskt sett inte möjligt att få Kronofogden att skicka ditt betalningsföreläggande till den som är skyldig dig pengar, för det fall att förfallodatum fortfarande inte har varit.

betalningsföreläggande – summariska processformer

Vanlig handräckning

En annan summarisk processform är en så kallad vanlig handräckning. Typiska situationen då en sådan handräckning blir aktuell, är då någon ska vräkas från exempelvis en bostadsrätt. Är det så att den som drabbas av en vanlig handräckning även har lovat att prestera något i och med ett avtal, kan det finnas en skyldighet att genomföra den prestationen. Det utöver skyldigheten att betala den penningsumma som personen också är skyldig att betala.

Särskild handräckning

Den sista summariska processformen som vi ska redogöra för i den här artikeln, är alltså särskild handräckning. Ansökan om särskild handräckning kan du göra hos Kronofogden för det fall att någon gjort sig skyldig till olovlig besittningsrubbning. Med besittningsrubbning menas förenklat, att någon tagit ifrån dig möjligheten att kunna använda din egendom helt eller delvis. Ett exempel på sådan olovlig besittningsrubbning är om du har en fastighet som även inkluderar en väg och någon ställer något på den vägen. Det leder till en försämring av möjligheten att ta sig fram på vägen. I ett sådant fall får du i din ansökan till Kronofogden försöka inkludera så stark bevisning som möjligt. Bland annat kan du ta bild på föremålet som står på din väg, för att visa att någon gjort sig skyldig till olovlig besittningsrubbning av vägen som tillhör din fastighet.

Att tänka på:

När du ansöker om ett betalningsföreläggande eller någon av de två typerna av handräckning, är det klokt att du skickar med alla handlingar, som du kan lyfta fram för att visa att du har rätt. Kanske är det så att personen som du skickar betalningsföreläggande till eller begär handräckning hos, inte vill rätta sig efter ditt krav. Konsekvensen kan bli att ni behöver tvista om saken i domstol. I det skedet kan det vara bra att ha en jurist som för din talan och sköter allt annat inom ramen för din tvist. Du är välkommen att kontakta Vasa Advokatbyrå AB för hjälp med din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Du vill få betalt | Kronofogden

Kronofogdekostnader i nytt förenklat tvistemål | SvJT

Hur en fordran uppkommer – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Kunder som inte betalar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fordringsrätt, skuldebrev, fordran och tvister – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om lagen om betalningsföreläggande – summariska processformer

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.