Generalfullmakt – en obegränsad fullmakt

När du som fullmaktsgivare ger någon fullmaktstagare ett uppdrag, kan det antingen vara begränsat eller obegränsat. Om fullmakten är av mer obegränsad karaktär, kan den anses vara en generalfullmakt, eller generell fullmakt som den ibland också kallas. Det är den här obegränsade typen av fullmakt som vi kommer behandla i den här artikeln.

Generalfullmakt – en obegränsad fullmakt

Hur en generalfullmakt skiljer sig ifrån en begränsad fullmakt

Skulle du skriva en begränsad fullmakt, brukar den endast gälla för ett uppdrag. Det kan vara att du vill att fullmaktshavaren ska köpa en båt av dig. En generell fullmakt kan vara att du har ett företag som säljer bilar, och du ger en fullmaktstagare en fullmakt att löpande köpa in en viss typ av bilar.

Upphörande av fullmakt

Skulle du önska att fullmakten inte längre ska gälla, ska fullmakten som huvudregel återkallas på det sätt som du upprättade den. Enligt 20 § avtalslagen brukar du som fullmaktsgivare inte kunna bli bunden av handlingarna som fullmaktstagaren utför, efter det att du har meddelat tredje man att fullmakten inte längre ska gälla. Med tredje man kan avses den som fullmaktstagaren ska göra affären med, på uppdrag av dig. När du gjort tredje man medveten om att fullmakten inte längre ska vara giltig kommer tredje man att vara i ond tro, vilket brukar räcka för att du inte längre ska bli bunden, för det fall att fullmaktstagaren skulle försöka använda sig av fullmakten.

Ett problem kan vara att du som fullmaktsgivare inte vet vem som är tredje man. I det läget kan det bli svårt att informera tredje man om att fullmakten inte längre gäller. Ett sätt att lösa problemet är att du tar tillbaka fullmaktsdokumentet, vilket är en återkallelse av fullmakten enligt 16 § avtalslagen. Tredje man bör därför alltid se till att det är originaldokumentet som fullmaktstagaren visar upp i samband med affären.

Att tänka på:

Om du som fullmaktsgivare anser att ett avtal som din fullmaktstagare ingått med en tredje man borde vara ogiltigt, kan det uppstå en tvist. Det kan vara en god idé att då låta en jurist vara dig behjälplig med att driva din tvist. Vasa Advokatbyrå AB har en gedigen erfarenhet av att driva tvister inom avtalsrätt. Vi hjälper gärna dig med att driva din tvist. Tveka inte att kontakta oss!

Läsvärt

Tillräknande av ond tro inom fullmaktsrätten — dags att se bortom behörigheten? | SvJT

Mål: T 6146-18 – Högsta domstolen

Advokat avtal Stockholm – Fördelar en advokatbyrå – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Vi förklarar avtalsbrott – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Force majeure – avtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om generalfullmakt – en obegränsad fullmakt

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.