Entreprenadjuridik – Bygglov, startbesked och slutbesked

Ska du bygga hus och funderar på hur det fungerar med bygglov? I denna artikeln ger vi en överblick av processen med bygglov, startbesked och slutbesked.

Entreprenadjuridik – Bygglov, startbesked och slutbesked

Bygglov

En av sakerna som måste göras inför en entreprenad är att ansöka om bygglov. Bygglov krävs för nybyggnad, ombyggnad, fasadändringar, ändringar av byggnadens ändamål m.m. Ansökan om bygglov görs hos kommunens byggnadsnämnd.

För att bygglov ska beviljas krävs vanligen att byggnationen är detaljplaneenlig. Dessutom prövar byggnadsnämnden om bygget så som det är tänkt är ändamålsenlig. En ansökan ska innehålla ritningar och annat material så att byggnadsnämnden kan bedöma det tilltänkta bygget. Det är viktigt att handlingarna är korrekta eftersom bygget måste ske i enlighet med det handlingar som skickats in för bygglovsansökan.

Om du får avslag på din bygglovsansökan kan du överklaga till länsstyrelsen. En överklagan ska ske inom 3 veckor från det att du tog del av beslutet. När bygglovet har godkänts måste bygget påbörjas inom 2 år och avslutas inom 5 år. Innan bygget kan påbörjas måste det ha gått 4 veckor från det att det kungjordes i Post – och inrikes tidningar.

Startbesked

När ett bygglov har beviljats krävs ett startbesked för att få påbörja bygget. Startbesked ges ut om bygget är planerat på ett sätt som är i enlighet med plan – och bygglagen samt andra föreskrifter. B.la. krävs som huvudregel att nybyggen har handikappanpassats. I samband med att startbeskedet meddelas ska kontrollplanen fastställas. Beskedet kan också innehålla villkor för bygget.

Slutbesked

Om en åtgärd kräver ett startbesked krävs också ett slutbesked. Genom slutbeskedet godkänner byggnadsnämnden att byggherren uppfyller de krav som ställdes genom startbeskedet, bygglovet, kontrollplanen etc. Ett godkänt slutbesked innebär att entreprenaden kan tas i bruk av byggherren. Skulle entreprenaden tas i bruk utan att slutbesked har meddelats, kan byggherren få en byggsanktion.

I en entreprenad ska det vanligen utses en kontrollansvarig. Den kontrollansvarige kontrollerar bygget och lämnar utlåtande till byggnadsnämnden. Den kontrollansvariges utlåtanden tillsammans med andra handlingar ligger till grund när nämnden beslutar i frågan om slutbesked.

Vasa Advokatbyrå assisterar i frågor om entreprenadjuridik

Om ni behöver juridisk vägledning i frågor om entreprenadrätt är ni välkomna att kontakta oss. Vi har en lång erfarenhet av arbete inom fastighets -och entreprenadjuridik.

Vi kan bland annat hjälpa till med: 

Allmän rådgivning

 • Att undvika misstag som kan leda till extrakostnader och rättsförluster.
 • Få hjälp att skriva ett uppdragsavtal som är anpassat efter era önskemål. 
 • Få hjälp med överklagan av byggnadsnämndens beslut.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge. 
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning. 
 • Maximera era chanser att få rätt till skadestånd.
 • Undvik tvister som i onödan drar ut på tiden.
 • Bevaka era rättigheter. 
 • Slipp att slösa tid och energi på att förhandla. 

Kontakta gärna oss för ett inledande kostnadsfritt telefonsamtal eller boka in ett möte med en av våra erfarna jurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om entreprenadjuridik – bygglov, startbesked och slutbesked

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.