Att skriva stadgar för bostadsrättsförening

För er som startar en bostadsrättsförening kan det vara bra att veta vad som gäller beträffande stadgar som ni ska ha i föreningen. Att skriva stadgar för bostadsrättsförening är inte helt lätt. Även för er som redan har en befintlig bostadsrättsförening kan det vara bra att se över sina stadgar ibland, för att utreda om de är i enlighet med gällande lagar och regler. I den här artikeln ska vi gå igenom en del stadgar, som brukar krävas att en bostadsrättsförening har med.

stadgar för bostadsrättsförening

Allmänt om stadgar för bostadsrättsförening

För den som aldrig skrivit stadgar kan det vara en tuff utmaning. Även om det kan finnas mallar för hur stadgar i en bostadsrättsförening kan se ut, kan olika föreningar skilja sig från varandra. Det kan också finnas olika behov hos olika föreningar som önskas uppnås genom stadgarna. Då är det viktigt att stadgarna är formulerade på ett sådant sätt att de i största möjliga mån tillgodoser de behoven. Vissa stadgar är i stort sett obligatoriska, medan andra stadgar kan införas just för att de passar just er bostadsrättsförening.

Exempel på obligatoriska stadgar

De krav som oftast behöver uppnås med stadgarna framgår huvudsakligen av 9 kapitlet 5 § bostadsrättslagen. Några av dessa ska vi redogöra för nedan.

Föreningens namn – i regel ska det anges i stadgarna vad namnet ska vara på bostadsrättsföreningen. Regleringen av krav på föreningsnamn framgår av 9 kapitlet 6–7 §§ bostadsrättslagen och av 20 kapitlet 4 § lagen om ekonomiska föreningar. Ett krav brukar också vara att ordet ”bostadsrättsförening” ska finnas med i föreningens namn.

Val av ort – det behöver också framgå den ort som bostadsrättsföreningen har sitt säte. Det har betydelse speciellt om er bostadsrättsförening skulle hamna i en tvist. Det är nämligen så att det är där bostadsrättsföreningen har sitt säte, som vanligtvis också avgör vilken domstol som ska pröva tvisten.

Typ av verksamhet – av stadgarna är det också väsentligt att det framgår vilken verksamhet som avses att bedrivas i bostadsrättsföreningen. Visserligen anges det redan i 1 kapitlet 1 § bostadsrättslagen vilken verksamhet som bostadsrättsföreningar ska driva. Det anges i nämnda bestämmelse att en verksamhet för en bostadsrättsförening, ska bestå av att upplåta lägenheter som bostadsrätter i föreningens hus, på föreningens fastighet till föreningens medlemmar. Att det här är kravet på verksamheten, hindrar inte att er förening utöver nämnda verksamhet, även har med andra ändamål inom ramen för er verksamhet. Därför är det viktigt att alla ändamål med verksamheten ska framgå av stadgarna.

Avgifter – av 7 kapitlet 14 § bostadsrättslagen framgår vilka avgifter som er bostadsrättsförening kan ta in från medlemmarna. Bland dessa avgifter finner vi bland annat, insats, överlåtelseavgift och årsavgift. Om er förening önskar att ta in överlåtelseavgift, är det i normala fall ett krav att ni anger i era stadgar att ni tänker ta in överlåtelseavgift. Av stadgarna behöver det också anges hur ni tänker beräkna hur hög överlåtelseavgiften ska vara.

Att tänka på

I den här artikeln har vi tagit upp några exempel på obligatoriska stadgar och vi har bara angett huvudregeln beträffande dessa. Det kan alltså finnas fler obligatoriska stadgar och det kan för samtliga stadgar finnas undantag, som inte framgår av artikeln. Om er bostadsrättsförening ska skriva nya stadgar, eller vill se över om era befintliga stadgar är förenliga med nu gällande rätt, rekommenderar vi att ni tar hjälp av en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har under många år erbjudit juridisk hjälp till bostadsrättsföreningar. Ni är välkomna att kontakta oss för hjälp med era stadgar.

Läsvärt om stadgar för bostadsrättsförening

Ändra stadgarna – bostadsrättsförening – Bolagsverket

Bostadsrättsföreningar kan ha olagliga stadgar – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Försenad leverans till ert bolag eller bostadsrättsförening – köplagen – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Avtalsrätt för bostadsrättsförening – gruppavtal – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Fem sätt för en bostadsrättsförening att förbättra sin ekonomi – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om att skriva stadgar för bostadsrättsförening

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.