Befintligt skick bostadsrätt – När du kan göra gällande fel ändå

När en bostadsrätt säljs i befintligt skick så menas med det enkelt uttryckt att den säljs som den är. Men vad innebär det och måste du som köpare acceptera alla fel som finns på bostadsrätten då?

Befintligt skick bostadsrätt – När du kan göra gällande fel ändå

Vad Befintligt skick bostadsrätt handlar om

I artikeln kommer redogöras för lite vad som gäller vid köp av en bostadsrätt som sålts med angivande av att den säljs i befintligt skick. Därefter följer information om vid vilka situationer du som köpare kan göra gällande fel mot säljaren, trots att säljaren angett att den säljs i befintligt skick. Avslutningsvis följer en kort sammanfattning

Vad är befintligt skick i en bostadsrätt och vad säger lagen om det

Vid köp av bostadsrätt är det köplagen som reglerar vad som gäller, vilket är lagen som reglerar köp av vara mellan två privatpersoner eller köp mellan två företag. I den lagen anges också vad som gäller vid köp i befintligt skick. Befintligt skick är något som kallas friskrivning, vilket innebär att säljaren anger att denne inte tar ansvar för att en vara innehar fel. Genom att ange befintligt skick så

ska det informera dig som köpare att du inte kan förvänta sig att varan är helt utan fel. Det minimerar även risken för säljaren, som inte behöver ansvara för vissa fel i och med friskrivningen. Hur mycket fel som den friskrivningen innebär kan lätt missbedömas.

När du kan göra gällande fel trots att säljarens angett att bostadsrätten sålts i befintligt skick

Du som köpare förlorar inte möjligheten att göra gällande fel på bostadsrätten. Syftet med bestämmelsen i köplagen har till och med syftet att säljaren inte ska lämna ifrån sig ansvaret helt. I lagens bestämmelse anges tre punkter för när friskrivningen inte gäller:

 1. Friskrivningen gäller inte sådant som säljaren uttryckligen angett ska vara helt eller fungerande. Så allt som säljare uttryckligen sagt till dig att det inte ska vara något fel på kan du alltid göra gällande.
 2. Vidare så gäller att säljaren har en upplysningsplikt. Med upplysningsplikt menas att trots friskrivningen om befintligt skick, har säljaren en skyldighet att informera köparen om de fel och brister som säljaren vet om finns på bostadsrätten, och det är fel som du som köpare förväntar dig att säljaren ska berätta om.
 3. Om varan är i väsentligt sämre skick än vad man som köpare kan förvänta sig utifrån det priset man betalat. Viktigt i denna punkt är ordet ”väsentligt”. Det viktigaste är då att titta på priset i det här fallet bostadsrätten. I förarbetet till köplagen uppges att det måste gälla ett uppenbart missförhållande mellan varans pris och omständigheter i övrigt. 2019 kom ett mål upp till Högsta domstolen om det skulle anses som väsentligt sämre skick på bostadsrätt. Där anges att det bedömningen om det anses som väsentligt görs objektivt. Domstolen anger att det som köparen bland annat kan göra gällande mot säljaren, är att säljaren åtgärdar felet eller ger avdrag på priset. Gällande om det ska anses som väsentligt så bedömer HD värdet av det bristfälliga skicket. Det värdet ska anses vara det betalade priset för bostadsrätten och den summan minus vad det kostar att åtgärda felet. Om utgiften för att åtgärda felet endast är några procent av priset för att köpa bostadsrätten, anses det inte som väsentligt.
Befintligt skick bostadsrätt – När du kan göra gällande fel ändå

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är loppet inte kört om du köpt en bostadsrätt där säljaren anger att den är i befintligt skick. Vissa fel kan du fortfarande göra gällande och få rätt för. En låg utgift för att åtgärda felet procentuellt i förhållande till köpepriset anses inte som väsentligt. Det kan vara svårt att själv bedöma om det rör sig om ett fel som du kan göra gällande trots friskrivningen eller om felet ska anses väsentligt. Därför finns Vasa advokatbyrå alltid här för att hjälpa dig om du köpt en bostadsrätt i befintligt skick och sedan uppmärksammat fel i bostadsrätten.

Allmän rådgivning

 • Undvik onödiga och kostsamma förluster för att dina fel inte blir avhjälpta.
 • Skaffa en bedömning om du har rätt att få dina fel avhjälpta eller ekonomiskt ersatta.

Tvistelösning

 • Få en juridisk bedömning utifrån avtal och gällande rättsläge.
 • Minimera tidsspillan och få smidigaste möjliga tvistelösning.
 • Maximera dina chanser att få dina fel avhjälpta eller ersatta.
 • Undvik stora ekonomiska förluster.

* Bevaka dina rättigheter, se t.ex. till att du får avhjälpande eller största möjliga prisavdrag om det kommer ifråga.

Kontakta oss här för ett kostnadsfritt telefonsamtal eller boka ett möte med en av våra erfarna bostadsjurister.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om befintligt skick bostadsrätt – när du kan göra gällande fel ändå

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

 1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
 2. Vi lyssnar på dig
 3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
 4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
 5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.