Ultimate guiden om markarbeten

Ett första steg inför ett bygge av till exempel en byggnad är att förbereda marken. Det är detta som kallas markarbete. I den här artikeln ska vi gå igenom vad som egentligen menas med markarbete, vad det kostar, hur lång tid det tar och mycket mer.

Vad menas med markarbete?

Markarbete är det förberedande arbetet som du måste göra innan du ska bygga någonting. Det kan vara allt från byggnation av friggebod till husbygge och är viktigt för marken ska klara av vikten och byggnaden ska stå stadigt och säkert. För att avgöra vad marken behöver för att den ska bli stadig behöver man oftast göra en så kallad geoteknisk undersökning och i samband med det är det även nödvändigt att fundera över vilket typ av material som ska användas vid bygget.

Det finns flera olika typer av arbeten som kan behöva utföras beroende på hur marken ser ut och vad det är som rent faktiskt ska byggas där. Några exempel på markarbeten är schaktning, dränering, grävning av avlopp och vatten.

Ultimate guiden om markarbeten

Vad kostar markarbete per timme?

Priset på markarbete varierar väldigt mycket beroende på hur mycket material som behövs för schaktningen samt hur mycket material som krävs för att skapa en stabil grund. Det är därför väldigt svårt att i förväg veta det potentiella priset innan man vet vad som faktiskt behöver göras och hur. Det viktigaste är att markarbetet görs ordentligt så att det inte behöver göras om som i slutändan leder till betydligt högre kostnader än om arbetet gjorts korrekt och noggrant första gången.

Genom att besiktiga tomten, samt hämta information från grann fastigheterna, kan man få en bild av vilken prisnivå markarbetet kommer att hamna på. Vi kommer nedan att gå igenom några faktorer som kan påverka priset:

  • Spräckning, sprängning av berg och sten, om marken du ska bygga på innehåller stenblock eller berg behöver spräcka eller spränga bort det vilket ökar kostnaden på markarbetet.
  • Träd, om marken du ska bygga på har mycket träd kan även det öka kostnaden.
  • Fynder av ekologiskt intresse, finns det arkeologiska fynd på din tomt kan det medföra förseningar i arbetet vilket gör att kostnaden ökar.
  • Ansökan om mark- eller bygglov, för att ansökan om lov kommer du behöver betala en avgift till kommunen. Detta varierar beroende på om du ska ansöka om marklov eller bygglov.
  • Undersökning av marken, som nämndes ovan kommer man troligtvis behöva göra en geoteknisk undersökning av marken för att undersöka dess stabilitet. Detta ökar också kostnaden.

Hur mycket kostar markarbete för hus?

Krävs mark- eller bygglov för markarbete?

Som nämndes kort ovan behöver man söka om mark- eller bygglov om man gör markarbetet för att sedan bygga på tomten. Görs markberedningen i syfte att du sedan ska uppföra en lovpliktig byggnad eller utbyggnad innebär det att du i samband med markberedningen ska söka bygglov hos kommunen för hela projektet, inklusive utfyllnads- eller schaktningsarbete. Det är då viktigt att tänka på att om man inte följer det som står i bygglovshandlingarna avseende markhöjden kan bygget bli olagligt. Görs markberedningen istället i syfte att du till exempel ska göra en nyanläggning av trädgården eller bygga ett attefallshus, ska du istället ansöka om marklov. Detta gäller dock inte för allt arbete utan det är primärt när markhöjden ändras inom ett detaljplanelagt område som marklov krävs. Från detta görs även ett antal undantag, några är följande:

  • Ändringen i markhöjd görs till den nivå som anges i detaljplanen, om det i detaljplanen står angett att markytan har en viss höjd behöver du inte ansöka om marklov för att ändra markytan till den nivån.
  • Kommunen har beslutat om minskad lovplikt, din kommun kan ha tagit ett beslut om minskad lovplikt inom detaljplanerat område. Detta kan då innebära att du inte behöver ansöka om marklov för ändrar markhöjd.
  • Ändringen i markhöjd är inte väsentlig, varje kommun får själva avgöra vad som är en väsentlig förändring i markhöjd. Flera kommuner har dock sagt att en förändring i höjd som är på 50 cm eller mer ska anses väsentlig.

På grund av att det är lokala tolkningar av lag och riktlinjer som styr huruvida du behöver marklov eller inte, rekommenderar vi dig att ta kontakt med Byggnadsnämnden i din kommun.

Hur lång tid tar markarbete?

Hur lång tid ansökan om mark- eller bygglov tar varierar beroende på dess beskaffenhet samt hur kommunen strukturerar sitt arbete. Dock har kommunen max 10 veckor på sig att lämna besked, men om ansökan behöver utförligare undersökningar får kommunen 10 veckor till på sig att fatta beslut. Det innebär att det som längst kan ta 20 veckor innan du får besked om huruvida ansökan godkänts eller inte.

Att tänka på

Det finns en del att tänka på när det kommer till markarbete, men det viktigaste är att du känner till grunderna och att du eventuellt kan komma att behöva ansöka om mark- eller bygglov. Behöver du råd eller hjälp med ditt ärende rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserade på fastighet- och entreprenadrätt. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.boverket.se/sv/byggande/bygga-nytt-om-eller-till/bygglov/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimate guiden om markarbeten

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.