Vi kommer bland annat att gå igenom hur du går tillväga för att stämma någon, hur lång tid en stämning tar, vem som utfärdar en stämning och mycket mer. Tingsrättens uppdrag är bland annat att lösa tvister som uppstår mellan två eller flera parter. Du kan även vända dig till andra myndigheter för att lösa tvister, som till exempel Kronofogden. Den här artikeln kommer att fokusera på tvister om pengar.
Hur gör man för att stämma någon?
Är någon skyldig dig pengar kan du antingen vända dig till Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande eller så kan ärendet tas vidare till domstol.
- För att stämma någon via ett betalningsföreläggande åläggs man en ansökningsavgift på 300 kronor.
- Det som då händer är att Kronofogden kontakter den person som du anser är skyldig dig pengar.
- Om personen har några invändningar, det vill säga inte håller med om sin betalningsskyldighet, kan Kronofogden därefter skicka vidare ärendet till tingsrätt.
Vet du med dig redan från början att motparten har invändningar, är det lämpligare att direkt vända sig till tingsrätten med stämningsansökan.
Hur gör man då en stämningsansökan till tingsrätten? Först och främst ska du fylla i blankett vid namn “ansökan om stämning”. Ansökan ska därefter skrivas under av dig, samt om du har en representant även av den personen. I din ansökan är det viktigt att du anger vilka eller vilket brott som du anser att din motpart har begått, det vill säga vad du stämmer personen för, som till exempel hur mycket pengar personen är skyldig dig. Vill du har hjälp med att fylla i blanketten har vi på Vasa Advokatbyrå stor erfarenhet och hjälper dig gärna med ditt ärende. När blanketten väl är ifylld och redo så skickas den till tingsrätten i den stad där motparten är folkbokförd. Om motparten är ett företag eller en juridisk person skickas ansökan i stället till tingsrätten på orten där företagets styrelse sitter. Ansökningsavgiften är på 900 kronor för de mål som uppgår till ett halvt prisbasbelopp och 2 800 kronor om kravet i stället gäller en högre summa.
Vad kan man stämma någon för?
Du kan stämma någon för flera olika brottsliga gärningar. I juridiskt språk delas det upp i antingen tvistemål eller brottmål. Ett tvistemål kan till exempel vara en felaktig faktura eller ett avtal som inte har följts. Ett brottmål kan till exempel vara våld, skattebrott eller narkotikabrott. Den här artikeln fokuserar främst på tvistemål.
Vad kostar det att förlora i tingsrätten?
Ett tvistemål kan ge upphov till en del kostnader.
- Just dina specifika kostnader beror dock helt på om du förlorar eller vinner rättegången.
- Det finns även möjlighet att få hjälp med rättegångskostnaderna vida rättsskyddet som ingår i de flesta hemförsäkringar.
- För att ta reda på om du har detta i din hemförsäkring kan du enkelt ta kontakt med ditt försäkringsbolag.
- Ersättningen täcker dock inte allting, utan generellt sätt uppgår ersättningen till 80 % av rättegångskostnader mellan 75 000 kronor 250 000 kronor.
- Har du inte hemförsäkring kan du även i vissa fall få rättshjälp från staten, då gäller dock som krav att du inte får ha en årlig inkomst på mer än 260 000 kronor.
Du som förlorar ett tvistemål ska som huvudregel även stå för vinnarens rättegångskostnader. Handlar tvistemålet om en konflikt inom familjen så ska varje part betala sina rättegångskostnader separat. Om tvisten anses vara ett så kallat förenklat tvistemål, som är ett mål där beloppet som tvistas om understiger ett halvt prisbasbelopp är rättegångskostnaderna betydligt lägre. Varje part står för sina egna rättegångskostnader och den vinnande parten har endast rätt till ersättning för en timmes juridisk rådgivning om 1845 kronor (2023). Om tvisten i stället rör ett belopp som överstiger ett halvt prisbasbelopp blir rättegångskostnader betydligt högre. Exakt vad kostnaden blir beror helt på hur omfattande tvisten är och hur lång tid det i slutändan tar.
Hur lång tid tar en stämning?
Hur lång tid en stämning tar går inte att ge ett exakt svar på. Det beror helt på omständigheterna i er specifika situation. Vi kan dock berätta att när ansökan om stämning väl har kommit till tingsrätten kommer de att granska så att den uppfyller formkraven. Behöver ansökan kompletteras kommer tingsrätten att meddela er det, annars skickas den direkt till motparten, som normalt har 3 veckor på sig att svara.
Att tänka på om stämning
I den här artikeln har vi sammanfattat några viktiga saker att känna till när det kommer till stämning i tvistemål. Behöver du hjälp med att utfärda en stämningsansökan rekommenderar vi dig att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har advokater och jurister som är specialiserade på tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!
Läsvärt
https://kronofogden.se/du-har-ett-krav-mot-nagon/du-vill-fa-ditt-krav-faststallt/du-vill-fa-betalt
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om ultimata guiden om stämning
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.