Ultimata guiden om kommissionsavtal

Kommissionsförhållande är vanligt förekommande och du funderar kanske på vad det egentligen innebär. Ett kommissionsförhållande består av en mellanman, den så kallade kommissionären, som har åtagit sig ett uppdrag för kommittentens, till exempel en leverantörs eller producents, räkning. Kommissionären köper eller säljer varor i eget namn men för kommittentens räkning. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur man bokför kommission, om det är moms på kommission, hur kommission fungerar i praktiken och mycket mer.

Ultimata guiden om kommissionsavtal

Handelsagent

Handelsagenter och kommissionären har många likheter men även många olikheter. Om du funderar på att anlita antingen en handelsagent eller kommissionär är det viktigt att du känner till vad de olika formerna av avtalsförhållande innebär för dig. Ett uppdragsavtal mellan en handelsagent och huvudman kallas för agenturavtal och ett uppdragsavtal mellan en kommissionär och kommittent kallas för kommissionsavtal. Dessa förhållanden är reglerade i olika lagar och kan även på den grunden skilja sig åt. Den viktigaste skillnaden att känna till om handelsagenten och kommissionären är att en handelsagent inte genomför försäljning eller köp i eget namn. En handelsagent ingår istället köpeavtal med en kund, för huvudmannens räkning, i huvudmannens namn. Som nämndes inledningsvis så ingår en kommissionär ett köpeavtal i kommissionärens egna namn.

Kommittent

Som nämndes inledningsvis kallas huvudmannen i kommissionsförhållande för kommittent. Det är kommissionären som i eget namn handlar på kommittentens räkning. Huvudregeln i ett kommissionsförhållande är att kommissionären aldrig blir ägare till varorna, utan det är kommittenten som är ägare fram tills dess att kommissionären har sålt varorna. För att det inte ska uppstå några problem avseende äganderätten på varorna är det därför viktigt att kommissionären håller kommittentens varor åtskilda från övriga varor. Till skillnad från en huvudman i till exempel ett fullmaktsförhållande så kan en kommittent bara till viss del bli bunden av de avtal som ingås för hans eller hennes räkning. Det är också den största orsaken till varför många idag väljer just kommissionsavtal.

kommissionsavtal pengar

Är det moms på kommission?

Kommissionären får provision på sina försäljningar. Det innebär att om kommissionären inte säljer några varor för denne inte heller någon ersättning för sitt arbete. Provision är en rörlig ersättning som alltså är beroende av de prestationer som kommissionären gör åt kommittenten. Inkomsten består normalt sätt av en procentuell andel av den monetära omsättningen som en kommissionär erhåller åt kommittenten. Provisionsinkomster är mervärdesskattepliktiga (momspliktiga) om uppdraget rör momspliktig försäljning men är däremot momsfria m uppdraget rör momsfri försäljning.

Hur bokför man kommission?

Kommissionären säljer kommittentens varor vilket innebär att han eller hon är redovisningsskyldig gentemot kommittenten för betalningarna från kunderna. Pengarna som kommissionären får för sin försäljning bör sättas in på ett separat konto för att undvika sammanblandning och eventuella konflikter. Kommissionären kan även välja att redovisa pengarna direkt till kommittenten. Som nämnts ovan får kommissionären provision på sina försäljningar. En provisionsinkomst som avser icke utförda prestationer ska redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationen har utförts i form av levererade varor eller tjänster. När prestationen väl har utförts omvandlas skulden till en intäkt i resultaträkningen.

Hur fungerar kommission?

Innan du bestämmer dig för att använda dig av kommission kan det vara bra att känna till hur ett kommissionsförhållande fungerar i praktiken. Relationen mellan kommissionären och kommittenten bör alltid regleras i ett avtal. Detta för att undvika tvister i framtiden om vad som har sagts och inte har sagts. Som nämnts ovan kan kommissionären ingå köpeavtal med utomstående i eget namn, men för kommittentens räkning när kommissionären till exempel säljer varor som kommittenten äger. För att det ska föreligga ett kommissionsförhållande ska det först och främst föreligga ett uppdrag. Uppdraget ska utföras för annans räkning och uppdraget ska utföras i eget namn.

Dessutom ska uppdraget gälla försäljning eller köp och objektet ska vara lös egendom som till exempel varor eller värdepapper. Den som är kommittent har separationsrätt till varorna, vilket med andra ord innebär att om kommissionären skulle gå i konkurs så har kommittenten rätt att få ut sina varor ur konkursboet samt få ersättning för sålda varor, trots att det finns andra eventuella borgenärer med anspråk. För att kommittenten ska kunna göra gällande sin separationsrätt måste det ha varit ett kommissionsförhållande och varorna ska ha hållits åtskilda från övriga varor. Om varorna av någon anledning skulle ha sammanblandats med kommissionärens övriga varor förlorar kommittenten i regel sin separationsrätt.

Att tänka på

Funderar du på att använda dig av kommission är det viktigt att du upprättar ett kommissionsavtal. Behöver du hjälp med hur du ska gå tillväga rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2020/323

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om kommissionsavtal

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.