Ultimata guiden om hyreskontrakt villa

Idag blir det allt vanligare att man hyr ut sin bostad. Efterfrågan på boende har ökat på grund av att det råder bostadsbrist på flera håll i Sverige. Vill du kanske hyra ut din bostad eller delar av din bostad behöver du veta vad det är som gäller. I den här artikeln ska vi ge dig några tips som kan vara bara att känna till om du vill hyra ut din bostad.

Vilka regler gäller när man hyr hus?

När du ska hyra ett hus, en del av ett hus eller om du själv vill hyra ut din bostad behöver man följa vissa regler. Först om främst är det viktigt att du tar reda på vad som anses vara skälig hyra för just din bostad. Detta avgörs med beaktande av bland annat storleken, antal rum och adress på bostaden. Mer om det nedan.

Vidare så skiljer sig reglerna åt lite beroende på om du hyr ut ett hus bara för bostadsändamål eller om du hyr ut för andra ändamål, till exempel i näringsverksamhet. Om du hyr ut ett hus bara för bostadsändamål, gäller lagen om uthyrning av egen bostad, som har något förmånligare regler för dig som hyresvärd. I andra fall gäller vanliga hyresregler enligt hyreslagen (12 kap. jordabalken). Det innebär till exempel att hyresgästen har besittningsskydd.

Ultimata guiden om hyreskontrakt villa

Hur mycket hyra kan jag ta ut?

Enligt 12 kap. jordabalken, eller hyreslagen som man oftast säger, är hyran inte skälig om den är påtagligt högre än hyran för hus, som med hänsyn till bruksvärdet är likvärdiga. Det innebär kortfattat att man gör en jämförelse med andra hus. Detta görs, som nämnts kort ovan, med beaktande av bland annat bostadens storlek, hur många rum bostaden har samt om det finns andra förmåner tillgängliga eller inte, som till exempel tvättstuga och garage. Hyran ska anges i avtalet med ett bestämt belopp, och ni som parter kan därutöver avtala om särskild ersättning för till exempel kostnader som rör uppvärmning av huset.

Enligt lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad är reglerna något förmånligare för hyresvärden eftersom ni som parter själva kan komma överens om storleken på hyran. Dock så får inte den överenskomna hyran påtagligt stiga över drift- och kapitalkostnaderna för bostaden (4 §). I sådant fall kan hyresnämnden på hyresgästens begäran komma att sänka hyran.

Hur ska ett hyreskontrakt se ut?

Innan din nya hyresgäst flyttar in är det viktigt att upprätta ett omfattande andrahandskontrakt som skyddar både dig och din hyresgäst. Hyreskontraktet är det man utgår från om det i ett senare skulle uppstå en tvist mellan er som parter eller om det skulle hända någonting med huset. Som hyresvärd är du ansvarig för att se till att ett sådant kontrakt upprättas. Ett tips kan även vara att skriva en inventarielista, det vill säga allt lösöre som ingår i uthyrningen. Detta kan vara bra på grund av att man då ser exakt vad som ingår i uthyrningen samt att du när hyresperioden är slut kan dubbelkolla så att saker och ting är som de ska.

Vad ska man tänka på när man hyr ut ett hus?

Utöver att ta en skälig hyra och upprätta ett hyreskontrakt bör du även göra en besiktning innan inflytten. Detta beror på att det är du som hyresvärd som har att bevisa att det är hyresgästen som varit orsaken till en skada som eventuellt uppstår under hyresperioden. Du bör därför göra en besiktning och utföra ett protokoll över de skador som redan existerar i huset. Ni har då ett bevis på vilka skador som fanns och inte fanns i huset vid hyresperioden början.

Att tänka på

Det är en del att tänka på när du ska hyra ut ditt hus eller delar av ditt hus. Ovan artikel har enbart gett en övergripande bild av några saker som är bra att känna till. Har du fler funderingar om till exempel upprättandet av ett hyresavtal eller uppsägning av ett sådant är du välkommen att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå. Vi har jurister som har flera års erfarenhet av bland annat fastighetsrätt och tvistlösning. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.domstol.se/amnen/hyra-bostadsratt-och-arrende/hyra-av-bostad-och-lokal/hyra-i-andra-hand/besittningsskydd-vid-andrahandsuthyrning/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om hyreskontrakt villa

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.