Du känner kanske till att du som hyresgäst har rätt att bo kvar i din lägenhet trots att hyresvärden vill säga upp ert hyresavtal. Detta kallas för besittningsrätt, eller också besittningsskydd, och innebär helt enkelt att det ska finnas ett skydd som gör att du känner dig trygg med ditt boende. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du ska tänka om du har hamnat i en tvist med din hyresvärd vad gäller just din besittningsrätt.
Vad innebär att ha besittningsrätt?
Besittningsrätten, eller besittningsskyddet, regleras i hyreslagen (12 kap. jordabalken). Att ha besittningsrätt innebär att du har rätt till förlängning av ditt hyreskontrakt om din hyresvärd vill säga upp det innan hyresperioden är slut. Det finns dock situationer när detta inte gäller. Enligt 12:42 jordabalken har du till exempel inte besittningsskydd när du har brutit mot er hyresavtal, till exempel om du har misskött dig, det vill säga om du har struntat i att betala din hyra eller vanvårdat bostaden på något sätt.
När får man besittningsrätt?
När man som hyresgäst får besittningsrätt kan skilja sig lite åt beroende på din boendesituation. Du som är förstahandshyresgäst har ett starkt besittningsskydd innebärande att du får besittningsrätt från och med första dagen av din hyresperiod.
Du som är andrahandshyresgäst har ett svagare besittningsskydd innebärande att du får besittningsrätt först efter det att du har hyrt under en viss period. Om du hyr en hyresrätt i andrahand får du besittningsskydd om hyresförhållandet varat i längre än 2 år. Besittningsskyddet gäller dock inte om din hyresvärd själv vill flytta tillbaka till hyresrätten när hyresavtalet upphör. Det innebär således att du enbart har besittningsskydd om hyresvärden tvingar dig att flytta för att hyra ut till någon annan.
Hur får man besittningsrätt?
Hyresgästen behöver inte aktivt söka efter besittningsrätt, men ifall det skulle uppkomma tvist med hyresvärden så behöver hyresvärden ansöka hos hyresnämnden som då tar ställning till om avtalet ska upphöra eller löpa vidare.
Vem har besittningsrätt?
Som nämnts ovan har förstahandshyresgästen ett starkt besittningsskydd som gäller från första dagen av hyresperioden. Detta besittningsskydd gäller oavsett din boendesituation, det vill säga oavsett om du hyr till exempel en hyresrätt, bostadsrätt eller villa.
Andrahandshyresgästen har som sagt ett betydligt svagare besittningsskydd där reglerna även varierar beroende på hur din boendesituation ser ut. Nedan kommer vi att gå igenom vad som gäller för olika boendesituationer.
Besittningsrätt bostadsrätt och villa
Besittningsskyddet vid andrahandsuthyrning gäller när du hyr en hyresrätt. Om du däremot hyr en bostadsrätt eller en villa i andra hand har du inget besittningsskydd. Det innebär att du måste flytta ut på utsatt datum vid en eventuell uppsägning.
Besittningsrätt utan hyreskontrakt
Om du hyr en bostad utan hyreskontrakt, oavsett om det är förstahandsuthyrning eller andrahandsuthyrning, har du inte besittningsrätt. Det beror på att det då inte ett rättsligt bindande avtal som ger dig som hyresrätt ett skydd.
Besittningsrätt fritidshus
Du som hyr ett fritidshus får besittningsskydd efter en viss tid. För att få besittningsskydd måste alltså hyresperioden ha varat längre än 9 månader i följd. Du har därefter rätt att få hyresavtalet förlängt och hyresvärden kan inte utan anledning begära att du flyttar ut.
Besittningsrätt inneboende
Du som är inneboende har aldrig besittningsskydd. Det innebär att om du hyr en bestämd del av uthyrarens egen bostad men således inte har ett gemensamt hushåll med den som hyr ut, inte har besittningsrätt. Du har då inte rätt att bo kvar om kontraktet skulle sägas upp.
Att tänka på
Det finns en del att tänka på om du skulle hamna i en tvist med din hyresvärd, i ovan artikel har vi sammanfattat det som vi anser vara viktigt att känna till för att du ska veta vilka regler som gäller. Om du har frågor som specifikt rör din situation, rekommenderar vi att du kontaktar någon av våra jurister som är specialiserade på just tvistelösning. Tveka inte att höra av dig till oss på Vasa Advokatbyrå!
Läsvärt
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om tvist om besittningsrätt
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.