Besiktiga hus och anlita besiktningsman

Du har en rätt långtgående undersökningsplikt när du ska köpa ett hus. Det innebär att fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning av fastigheten, kan du normalt sätt inte göra gällande i efterhand. Därför kan det vara en trygghet att ta in en besiktningsman som utför besiktningen åt dig. I den här artikeln kommer du få veta lite mer om hur en besiktning går till och varför det är viktigt att du låter besiktiga fastigheten.

besiktningsman

Undersökningsplikten

I 4 kapitlet 19 § jordabalken anges vilken undersökningsplikt du som köpare av en fastighet har. Som nämnt ovan är den undersökningsplikten långtgående. Undersökningsplikten innebär att du ska undersöka fastigheten för att se om det finns något fel på den. Som huvudregel är det endast så kallade dolda fel som går att göra gällande mot säljaren efter köpet. Med dolda fel menas sådana fel på fastigheten som du inte borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning. Att utföra en sådan noggrann underökning kan vara svårt att göra själv. En kunnig besiktningsman kommer i regel upptäcka fel i större utsträckning än du som lekman kommer göra. Om ett fel uppmärksammas en tid efter köpet, är det större chans att det felet anses som dolt om en besiktningsman har undersökt fastigheten.

Besiktningsmannen

Som nämnt är det en god idé att ta in en besiktningsman vid köp av en fastighet. Ett syfte med att anlita en besiktningsman är att uppmärksammande av fel kan göras gällande redan då du som köpare förhandlar om villkor och pris med säljaren. En besiktningsman besitter oftast mer kunskap än du som köpare gör avseende hur en grundlig undersökning av fastigheten ska gå till, vilket är en annan anledning till varför du bör anlita en besiktningsman.

Ett problem är att titeln besiktningsman inte är skyddad. Ha därför för vana att ta reda på vilka referenser och förkunskaper den besiktningsman har som du väljer att anlita. Även om det innebär extraarbete, är det i slutändan värt att kunna vara trygg med att besiktningsmannen är kompetent att utföra besiktningen.

Reglering av besiktningsmannens tjänst

I många fall när det kommer till en tjänst av en näringsidkare för en konsument, så har konsumenten ett skydd av konsumenttjänstlagen. Men en besiktningsmans tjänst att besiktiga en fastighet är en immateriell tjänst och sådana tjänster skyddas inte av konsumenttjänstlagen. Därför är det i regel vad du avtalat med besiktningsmannen som gäller. Om du som köpare hamnar i en tvist med besiktningsmannen är det alltså avtalet som behöver tolkas och som domstolen kommer bedöma tvisten på. Genom en tolkning av avtalet kan domstolen exempelvis komma fram till att besiktningsmannen behöver betala skadestånd till dig, om domstolen bedömer att besiktningsmannen missat ett fel på fastigheten som denne borde ha upptäckt under besiktningsuppdraget. Besiktningsman har också blivit skadeståndsskyldig i vissa fall då anteckningarna som denne fört i besiktningsprotokollet varit så pass otydliga att den som anlitat besiktningsmannen inte har kunnat förstå vad anteckningarna innebär.

Att tänka på:

Är det så att du är i en tvist med en säljare eller en besiktningsman kan du med fördel ta hjälp av ett juridiskt ombud. Vasa Advokatbyrå AB har en lång erfarenhet av såväl tvister som fastighetsrätt. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig med din tvist.

Läsvärt om besiktning

https://www.domstol.se/hogsta-domstolen/avgoranden/2017/35613/

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lisa-om-huskopet-vi-kanner-oss-lurade

https://www.vasaadvokat.se/dolda-fel-hus/

https://www.vasaadvokat.se/tvist-muntligt-avtal-ar-bindande/

https://www.vasaadvokat.se/avtalsrattsliga-principer/

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om besiktiga hus och anlita besiktningsman

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.