Tvist om stämning

Har ett företag som du är part med brutit ett avtal? Har du kanske lånat ut pengar till en vän utan att de betalat tillbaka det? För att lösa dessa problem kan du behöva stämma personerna, eller i juridiska termer, göra en stämningsansökan. I den här artikeln kommer vi att gå igenom hur du ska gå tillväga i en sådan situation.

Vad innebär det att bli stämd?

Att bli stämd innebär att någon har skickat in en ansökan om stämning till tingsrätten. När två parter inte kan komma överens är det är vanligt att den ena av parterna stämmer den andra parten. Den sökande, det vill säga den som kräver någonting, kallas kärande och skickar alltså in en ansökan om att tingsrätten ska stämma den andra parten. Syftet med stämningsansökan är att tingsrätten ska lösa tvisten.

Tvist om stämning

Hur går en stämning till?

Så, hur går då en stämning till? En ansökan måste innehålla vissa uppgifter för att tingsrätten ska skicka ut en stämning. Det är därför väldigt viktigt att parten som vill stämma ser till att dessa uppgifter finns med i ansökan. Det som krävs är följande:

  • motivering av forum
  • information om parterna som stämningen avser
  • yrkande
  • grunder
  • bevisning
  • underskrift

Därefter kommer tingsrätten att granska ansökan och antingen kräva kompletterande uppgifter eller skicka vidare ansökan till parten som blivit stämd.

Vad kan man stämma någon för?

Om man vill stämma någon kan man göra det antingen via tvistemål eller brottmål. Ett tvistemål kan handla om till exempel en felaktig faktura eller ett brutet avtal. Ett brottmål kan handla om till exempel narkotika, skattebrott eller våld. Processerna skiljer sig lite åt men påminner mycket om varandra till tillvägagångssättet. Skillnaden syns främst i ansökans innehåll avseende yrkandet. I tvistemål ska du som vill stämma någon tydligt ange vad det är du vill ha av din motpart. I ett brottmål ska du istället tydligt ange själva brottet, gärningspersonen samt om det eventuellt blev några personliga skador till följd av brottet.

Hur mycket kostar en stämning?

Kostnaden varier beroende på det belopp som du stämmer för. Det innebär alltså att om du stämmer för ett belopp på 23 250 kr eller mindre har du en ansökningsavgift på 900 kronor, ett så kallat halvt basbelopp. Om ditt mål istället hamnar på ett belopp som är högre än 23 250 kronor har du en ansökningsavgift på 2800 kronor. Detta gäller även då tvisten inte har ett bestämt belopp.

Hur lång tid har man på sig att svara på en stämning?

Efter ansökan om stämning har kommit in till tingsrätten kommer rätten att granska ansökan för att se så att den uppfyller de krav som vi har nämnt ovan. Om ansökan inte behöver kompletteras så kommer tingsrätten därefter att skicka över den till motparten, det vill säga personen som blivit stämd, som normalt har cirka 3 veckor på sig att svara.

Att tänka på

Har du blivit stämd eller hamnat i en process rekommenderar vi dig att ta kontakt med en jurist. Det finns flera fördelar med att ha ett juridiskt ombud närvarande i en situation där man blivit stämd. Juristen har koll på vilka rättsliga grunder som kan åberopas och det är även det som är den viktigaste delen i en rättegång. Juristen har också koll på vilken bevisning som är relevant att ha med i ett mål. Vi på Vasa Advokatbyrå har jurister som är experter på tvistlösning så tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://svjt.se/svjt/2007/569

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om stämning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.