Tvist om dödsboet

Har en nära anhörig nyligen gått bort har du troligtvis hört om dödsbo. Efter ett dödsfall måste du som har mist en make, maka, förälder eller sambo ta hand om begravning, ekonomi, bouppteckning, arvskifte och mycket annat. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad ett dödsbo är, vem som tar hand om dödsboet, vilka som tillhör dödsboet och mycket mer.

Vad är ett dödsbo?

När en person dör så övergår det personens tillgångar och skulder till dödsboet. Ett dödsbo är en juridisk person som upphör när själva arvskiftet är klart. Det innebär att man först och främst ska dela upp eventuella tillgångar mellan arvingar och testamentstagare till den avlidne. Med andra ord kan man säga att dödsboet sköter den här fördelningen.

Tvist om dödsboet

Vem tar hand om dödsboet?

Det är i första hand dödsbodelägarna som tar hand om dödsboet. Dödsbodelägare är den avlidnes legala arvingar samt eventuella universella testamentstagare. Om det skulle vara så att du är en dödsbodelägare men inte kommer överens med övriga delägare, kan en boutredningsman eller skiftesman utses. Det innebär alltså att en tredje part kommer in och tar över förvaltningen och frågor krings dödsboet.

Vem betalar skulder i ett dödsbo?

Om det skulle vara så att den avlidnes efterlämnade tillgångar inte är större än dennes skulder hamnar man i en situation där det är viktigt att ha koll på hur dessa skulder ska prioriteras. Oftast ska man följa regler som gäller för ett dödsbo som blivit försatt i konkurs och då ska kostnader för begravning och bouppteckning prioriteras i första hand.

Finns det skulder med säkerhet, till exempel ett bostadslån, anses dessa ha så kallad förmånsrätt. Det innebär med andra ord att den aktuella skulden har högre prioritet än begravnings- och bouppteckningskostnaderna och ska alltså betalas först.

Efter alla eventuella skulder med säkerhet har betalats till borgenärer så ska återstoden av tillgångarna betalas till övriga borgenärer. Det kan till exempel röra sig om företag eller privatpersoner som dödsboet är skyldig pengar. Tillgångarna ska fördelas i proportion till storleken på respektive borgenärs fordran.

Får man ta något från dödsbo innan bouppteckning?

Innan bouppteckningen är färdigställd får man inte sälja tillgångar i dödsboet. För att undvika eventuella tvister med övriga dödsbodelägare bör du därför undvika att ta saker innan bouppteckningen är klar. Detta beror bland annat på att det kan ses som stöld ur dödsboet om man tar tillgångar dessförinnan.

Vad består ett dödsbo av?

Det som finns i dödsboet är den avlidnes totala kvarlåtenskap. Om den avlidne personen var gift eller sambo, inkluderar det den del som erhålls från bodelningen. Den delen läggs samman med övrig egendom som den avlidne har. Det kan till exempel vara enskild egendom, som är sådan egendom som inte bodelas.

Att tänka på

Det är mycket att tänka på när en nära anhörig går bort och minst sagt blir det komplicerat att ha att göra med övriga dödsbodelägare om ni inte är överens. I en sådan situation kan som sagt en bouppteckningsförrättare anställas. Behöver ni rådgivning vid en eventuell tvist om dödsboet rekommenderar vi att ni vänder er till en jurist hos oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.domstol.se/amnen/familj/dodsfall-och-arv/allmanna-arvsregler/

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om tvist om dödsboet

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.