Klander av arvskifte

En dödsbodelägare som är missnöjd med arvskiftet kan göra en begäran hos tingsrätten om att ändra arvskiftet. Detta görs genom att väcka talan mot de andra dödsbodelägarna och kallas för klander av arvskifte. I den här artikeln ska vi gå igenom allt du kan tänkas behöva känna till när det kommer till klander av arvskifte.

Klander av arvskifte

Bouppteckning

För att vi ska kunna förklara hur du går tillväga när du ska klandra ett arvskifte är det några saker man först måste känna till. När en person avlider så ska de som är kvar ta hand om dödsboet. Dödsboet består av den avlidnes alla tillgångar och skulder. De som kan vara dödsbodelägare är följande:

  • efterlevande make eller sambo,
  • arvingar, till exempel barn
  • universella testamentstagare,

Finns det ingen som har rätt till arvet är det istället Allmänna Arvsfonden som blir dödsbodelägare. Om du är dödsbodelägare ska du tillsammans med övriga dödsbodelägare förvalta din anhöriges egendom, göra en boutredning och slutligen förrätta en bouppteckning. Bouppteckningen ska göras inom 3 månader från dödsfallet. Efter att bouppteckningen är klar sker ett arvskifte. Själva bouppteckningen kan inte klandras men den kan eventuellt behöva kompletteringar om till exempel det framkommer nya tillgångar och skulder efter det att bouppteckningen har registrerats. Den här kompletteringen kallas för tilläggsbouppteckning och ska göras senast 1 månad efter det att tillgångarna upptäcktes och ska lämnas in till Skatteverket.

Arvskiftet

Efter bouppteckningen är färdigställda sker som nämnts ovan ett arvskifte. Det innebär dels att det som är över efter skulder och annat har räknats av ska fördelas mellan dödsbodelägarna, dels att du kan klandra. Som dödsbodelägare måste man framföra klander inom 4 veckor. Det som då kommer hända är att tingsrätten omprövar arvskiftet för att se ifall det gått rätt till. Om det inte har gjort det kommer arvet att skiftas på nytt. Är du inte överens med övriga dödsbodelägare kan en skiftesman utses. Du ska då begära detta i tingsrätten. Skiftesmannens uppgift är att försöka åstadkomma en överenskommelse mellan dödsbodelägarna och i andra hand kan skiftesmannen göra ett så kallat tvångsskifte.

Att tänka på

Ovan artikel är enbart en sammanfattning. Har du fler funderingar om ditt konkreta ärende rekommenderar vi dig att ta kontakt med oss på Vasa Advokatbyrå. Vi hjälper dig med ditt ärende!

Läsvärt

Testamente: Vasa Advokatbyrå

Överklaga bouppteckning: Vasa Advokatbyrå

Tvist om enskild egendom: Vasa Advokatbyrå

Allmänna arvsregler: Sveriges Domstolar

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om klander av arvskifte

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.