
Att skriva testamente
Att skriva ett testamente (att vara testator) kan göras av den som fyllt 18 år och inte var under påverkan av psykisk störning vid den tidpunkt testamentet upprättades (mer om detta nedan). Den som fyllt 16 år får även upprätta ett testamente, dock endast över den egendom som en 16-åring för att förfoga över. Sådan rätt stadgas i föräldrabalken vilket bl.a. omfattar egna intjänade pengar som t.ex. sommarjobb, det man fått i arv eller gåva m.m. I övrigt gäller inga begränsningar. I ett testamente kan testatorn egentligen fördela sin egendom hur man vill. Man kan föreskriva att olika personer ska ärva ”lika del”, fördelning efter värde eller uttryckligen tilldela vissa personer viss egendom. Testamentet kan även kombinera alla tre fördelningssätt. Ett testamente har dock vissa begränsningar om vad den kan omfatta vilket främst rör två saker. För det första kan testatorn aldrig inskränka den rätt till laglott som följer av 7 kap. ärvdabalken. Detta innebär, att efter man avräknat eventuellt förskott på arvet från laglotten, att denne har rätt till totalt 50% av det som denna skulle ärvt om det inte fanns något testamente. Ett testamente som inskränker laglotten blir inte nödvändigtvis ogiltig i sin helhet, den kan dock jämkas. För det andra kommer det totala arvet beräknas netto, även vid testamente. Av detta följer att arvet kommer beräknas med avdrag för skulder. Skulle således en bostadsrätt vara belånad måste lånet lösas innan den kan testamenteras, om inte borgenären tillåter byta av gäldenär. Frågan om hur testamentet i sin helhet påverkas i denna situation varierar från fall till fall beroende på möjligheterna. Som riktmärke ligger alltid testatorns vilja i vilket ett testamente alltid bör jämkas i förenlighet med vad man tror att testatorn hade velat.De formella kraven
Utöver de formella kraven gällande vem som kan vara testator måste även andra krav uppfyllas. För att ett testamente ska vara giltigt krävs det att det (i) upprättas skriftligt, (ii) undertecknas egenhändigt, (iii) bevittnas av två samtidigt närvarande personer samt (iv) vittnena ska vara medvetna om att det är ett testamente, dock måste de inte veta innehållet. Om det är så att testatorn p.g.a. akut sjukdom är förhindrad att upprätta ett testamente enligt de formella reglerna så kan ett s.k. nödtestamente upprättas. Ett nödtestamente kan upprättas antingen muntligen inför två samtidigt närvarande vittnen eller genom skriftligt dokument med undertecknande, fast utan vittnen. Ett nödtestamente är dock riskabelt. Detta då det inte är ovanligt att det kan klandras genom att arvsberättigad kan göra gällande att testatorn inte varit vid sina sinnes fulla bruk. Särskilt när man ligger inför döden händer det att man får en psykos eller på annat sätt inte är medveten om sina handlingar vilket kan ha föranlett ett ”felaktigt” testamente. Detta är dock en bevisfråga.- Många testamenten kan även tyvärr klandras med grunden att bevittningen har gått till på fel sätt, vilket kan ogiltighetsförklara hela testamentet. Denna anledning är relativt vanligt förekommande. För att skydda sig så bra som möjligt är det viktigt att;Vittnena är närvarande samtidigt. Enligt praxis ställs väldigt hårda krav på detta. En persons testamente ogiltighetsförklarades p.g.a. bristande bevittnande även om de var i samma byggnad. I målet hade en person bett sin kollega att bevittna ett testamente. Bara några minuter efter gick testatorn till grannrummet och bad en andra kollega att bevittna. Högsta domstolen menade att detta inte var tillåtet.
- Vittnet får inte vara arvtagare. Om så är fallet kommer testamentet kunna klandras och jämkas i vilket vittnet tas bort ur testamentet.
- Vittnet får inte vara nära släkt, i denna krets ingår bl.a. barn, förälder, syskon, svågerskap, maka eller sambo.
- Vittnet måste vara 15 år gammal samt förstå innebörden av att bevittna ett testamente.