
Arvskretsen
De medel och tillgångar som blir över när skulder och skatter är inbetalade ska delas ut till arvingarna. I ärvdabalken stadgas en hierarki av de personer som ingår i arvskretsen. Reglerna finns i 2 kap. – 4 kap. i ärvdabalken varav 2 kap. utgör huvudregleringen. Reglerna är utformade som att alla inom en grupp av arvsberättigade har lika rätt till om inget annat stadgas. Reglerna fungerar även som att en grupp får allt i vilket arvsgrupper men lägre rätt till arv går helt utan.- Första gruppen av arvsberättigade är s.k. bröstarvingar (2 kap. 1§). Bröstarvinge är den som är avkomling/barn till den bortgångne. Även adoptivförhållanden räknas men det krävs då att adoptionen är formellt giltig. Har barnen gått bort så är barnens barn (barnbarnen) berättigade att ta del av arvet istället. Barnbarnen får då dela på det arv som deras förälder hade fått.Bröstarvingar är den enda kategori av arvsberättigade som har en s.k. laglott. Detta innebär att barnen och barnbarnen alltid har rätt till 50% av det av man skulle varit berättigad till utan testamente. Således följer en begränsning i den bortgångnes rätt att testamentera sin egendom. Ett exempel är att en ensam bröstarvinge har rätt till 100% av sin förälders arv. Om föräldern testamenterar all sin egendom till annan då är denna endast giltig till 50%. Detta då barnet har rätt till 50% av det som den skulle fått utan testamente
- Andra gruppen av arvsberättigade är (i) hel- och halvsyskon, (ii) syskons barn samt (iii) föräldrar. Halvsyskon har endast en reducerad rätt motsvarande den del som föräldrarna skulle ha fått. Dock prioriteras de tillsammans med helsyskonen.
- Tredje och sista gruppen är mor och farföräldrar. Om inte dessa tar arvet kommer den att tillfalla allmänna arvsfonden.