En bodelning innebär att du tillsammans med din partner delar på det som ni äger. Du har kanske hittat till den här artikeln för att du hamnat i en tvist med din partner om vad det är som gäller och vilka saker som ska delas upp mellan er. Vi ska därför ta upp det som vi anser mest relevant att känna till vid en eventuell tvist om bodelning.
Vad gäller vid en bodelning?
En bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande tar slut, när man fortfarande är gift eller när någon i förhållandet går bort. Den här artikeln kommer främst fokusera på att ta upp reglerna vid bodelning för skilsmässa men det är mycket som även stämmer in i de andra situationerna. Att bodela innebär således att du och din partner delar upp er egendom mellan er. Ni kan själva bodela om ni kommer överens annars kan ni ansöka till tingsrätten om att få en bodelningsförrättare. Ni kan antingen framföra ett önskemål om vem som ska vara bodelningsförrättare alternativt att tingsrätten föreslår en person åt er.
Vad kostar det att göra en bodelning?
Ekonomiskt sätt medför en skilsmässa att man måste dela upp det som man äger mellan sig själv och sin partner. Det innebär att det är viktigt att om du har egendom av värde som du specifikt inte vill ska ingå i bodelningen vid en eventuell skilsmässa, skriva äktenskapsförord som undantar egendomen från bodelningen. Om du inte är överens med din parter ökar även kostnaderna eftersom det då utses en bodelningsförrättare. Det innebär således att kostnaden för att göra en bodelning kan variera stort beroende på om du är överens eller inte med din partner.
Vad ska inte ingå i en bodelning?
När ett äktenskap upphör ska en bodelning göras (9 kap. 1 § äktenskapsbalken. Det som ska ingå vid en bodelning mellan makar är makarnas giftorättsgods, vilket är allt som inte är enskild egendom (10 kap. 1 § och 7 kap. 1 § äktenskapsbalken). För att ta några exempel så är er gemensamma bostad och lösa föremål i bostaden giftorättsgods, vilket innebär att det ska ingå vid bodelning. Föremål som inte ska ingå är således enskild egendom som du eller din partner har tagit emot genom arv eller gåva med föreskrift om att arvet eller gåvan ska vara enskild egendom. Ni kan även ha upprättat ett äktenskapsförord som gör vissa tillgångar till enskild egendom, till exempel kan du eller din partner ha en bil som enligt ett äktenskapsförord ägs av den ena parten.
Vilka skulder ingår i bodelning?
Vid bodelningen mellan dig och din partner ska först era andelar beräknas och därefter ska skulder relaterade till giftorättsgodset räknas av (11 kap. 1-2 §§ äktenskapsbalken). Det som blir kvar efter avräkningen ska läggas samman och delas lika mellan er (11 kap. 3 § äktenskapsbalken). Om du eller din partner har en skuld som anknyter till enskild egendom ska den dock i första hand räknas av mot den enskilda egendomen och alltså inte mot giftorättsgodset.
Är jag skyldig att betala min partners skulder?
Enligt 1 kap. 3 § äktenskapsbalken råder varje make för sin egendom och svarar för sina skulder. Det innebär således att du och din partner ansvarar för sina egna respektive skulder och du kan därmed inte bli skyldig att betala din partners skulder.
Att tänka på
Vid en eventuell skilsmässa är det viktigt att ha koll på vad det är som gäller vid bodelningen för att på så vis få det du är berättigad till. Om du och din partner inte är överens är det desto viktigare. Vi på Vasa Advokatbyrå har jurister som är specialiserade på tvistelösning så tveka inte att höra av dig om du har vidare funderingar om just din situation!
Läsvärt
https://www.domstol.se/amnen/familj/skilsmassa-och-bodelning/bodelning/sa-fungerar-bodelning/
Författad av: Jenny Thalin
Till sist om tvist om bodelning
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.