Ultimata guiden om bodelning

Det är svårt att ta beslut om att skiljas eller separera med sin partner. Det för sig med mycket känslomässiga svårigheter men även en del juridiska som måste lösas rörande till exempel boende, bohag och andra ägodelar som du och din partner har. Vid en bodelning ska detta delas mellan er som makar. I den här artikeln ska vi bland annat ta upp hur man räknar på en bodelning, vad som ska tas med och inte tas med i en bodelning och mycket mer.

Vad är bodelning?

Bodelning innebär att du och din partner delar upp egendomen som ni har mellan er. Detta kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret går bort. Den här artikeln kommer att fokusera på den bodelning som görs vid skilsmässa.

Ultimata guiden om bodelning

När ni ansöker om skilsmässa och den här ansökan har godkänts är ni inte längre gifta. Därefter ska ni göra en bodelning som delar upp er egendom. Bodelning ska alltså enligt lag göras när ni skiljer er, det finns dock inget exakt datum för när detta ska ske. Vi rekommenderar dock att ni gör en bodelning i samma veva som ni lämnar in skilsmässoansökan. Om ni inte gör en bodelning kan det leda till att ni förlorar rätten att kunna dela lika på er egendom vilket i sin tur kan medföra att den ena av er får behålla mycker mer egendom än den andra. Högsta domstolen har i NJA 2009 s. 437 ansett att en bodelning kan göras upp till 10 år efter skilsmässa om det finns en godtagbar anledning till att bodelning inte gjordes i samband med skilsmässan. Detta kan vara till exempel om anledningen var att det gjordes för barnets bästa.

Hur räknar man ut en bodelning?

När man skiljer sig är huvudregeln att man som makar ska dela lika på allt sitt giftorättsgods och därefter dra av eventuella gemensamma skulder. Detta regleras i 11 kap. 3 § äktenskapsbalken (ÄktB). Giftorättsgods är all egendom som makar inte gjort till enskild egendom enligt äktenskapsförord, gåva eller testamente eller som annars är av privat natur som till exempel personliga pensionsrätter eller presenter. Regler om detta finns i 7 kap. 1-2 §§ och 10 kap. 2-2 a § ÄktB.

Vid en skilsmässa ska ni dela upp er egendom. Har ni upprättat ett äktenskapsförord bestäms uppdelningen utifrån det som ni angivit där, annars kommer värdet av all er egendom att delas på hälften mellan er, oavsett vem som rent faktiskt äger eller har köpt egendomen. Vid bodelningen anger ni all egendom som ni äger, sedan räknar ni samman värdet och delar det på hälften. Efter det har ni båda rätt till hälften och den av er som äger egendom måste ge av sin egendom till den andra maken.

Bodelning räkneexempel 1

För att göra det tydligare kan vi ta ett enkelt exempel: Adam har 60 000 kronor och Kristel har 900 000 kronor. Vid en skilsmässa ska de dela lika på 200 000 kronor och båda får alltså 100 000 kronor vardera. Kristel måste ge egendom till ett värde av 40 000 kronor till Adam.

Vilka skulder ingår i en bodelning?

Utgångspunkten i ett äktenskap är att man råder över sin egendom och svarar för sina egna skulder. Vid en skilsmässa ansvarar ni alltså inte för varandras skulder. Det innebär att om en av er till exempel står på ett lån så kommer den maken fortfarande att ansvara får lånet. Samtidigt kommer då även lån som ni kommit överens om att betala tillsammans, men som endast står på en av er, fortsätta att bara belasta den maken som står på lånet. Har ni tagit gemensamt lån kommer det fortsätta att vara gemensamt ansvar även efter skilsmässan.

Som nämnts ovan har ni som makar så kallad giftorätt i varandras egendom. Det innebär att makarna vid en bodelning ska få hälften av värdet av de sammanlagda tillgångarna. Dessförinnan ska ni som makar dock räkna av respektive skuld. Ni ska alltså avräkna era skulder mot ert giftorättsgods, men om ena maken har en skuld som hänför sig till dennes enskilda egendom ska skulden i första hand räknas mot den enskilda egendomen. Om giftorättsgodset för den ena maken inte räcker för att täcka skulderna sätts nettobehållningen för denne maken till 0. Detta innebär att det enbar ät den andra makens tillgångar som ska delas lika eftersom att övriga tillgångar i sin helhet har använts för att täcka skulder.

Bodelning räkneexempel 2

Adam har giftorättsgods på 60 000 kronor och skulder på 0 kronor. Kristel däremot har giftorättsgods på 900 000 kronor och skulder på 800 000 kronor. Det som ska fördelas lika mellan makarna är 160 00 kronor, vilket innebär att makarna får tillgångar motsvarande 80 000 kronor vardera. Kristel ska då överföra tillgångar av ett värde på 20 000 kronor till Adam.

Att tänka på

Det är en del att tänka på när man ska göra en bodelning vid skilsmässa. Ovan har vi bara försökt sammanfatta det mest övergripande och givit några räkneexempel. Har du fler funderingar är du välkommen att kontakta oss på Vasa Advokatbyrå. Tveka inte att höra av dig!

Läsvärt

https://www.svd.se/a/rlPde0/testamentet-en-efterkonstruktion-advokaten-svarar

Författad av: Jenny Thalin

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om ultimata guiden om bodelning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.