Skilsmässa Thailand

Om du har gift dig i Thailand och sedan ska skiljas kan det vara svårt att veta vad som gäller. I den här artikeln behandlas lite vad som gäller kring din och din frus egendom. Sedan kommer även en jämförelse göras mellan thailändsk rätt och svensk rätt beträffande skilsmässa. Har ni ännu inte gift er kan också den här artikeln hjälpa er att välja om ni ska välja att gifta er i Sverige eller i Thailand. Tänk på att för att få gifta er i Sverige måste du och din thailändska fru först ansöka om hindersprövning i Sverige, och det kan ni göra på Skatteverkets hemsida.

Skilsmässa Thailand

Skilsmässa thailändsk rätt

Enligt thailändsk lag bibehåller du och din maka er respektive egendom som ni hade då ni ingick äktenskap. Egendom som ni införskaffar under äktenskapet kommer att delas så att ni får hälften var. Om marken köpts i din frus namn och hyresavtalet undertecknas under giftermålet, kommer själva hyresavtalet att anses som gemensam egendom. Marken och egendomen som ni köper under din thailändska frus namn kommer du behöva intyga att det endast är hon som äger ensamt. Det innebär att du inte kommer få ut något av värdet för huset efter att ni skiljer er. Anledningen till det är att de som inte är thailändska medborgare har inte rätt att äga någon egendom i Thailand.

Skilsmässa svensk rätt

Skulle ni istället gift er i Sverige enligt svensk rätt är det äktenskapsbalken (ÄB) som gäller på er skilsmässa. Enligt ÄB ska den egendom som inte anses som enskild egendom delas lika mellan er, oavsett när ni skaffat den egendomen. Enskild egendom kan egendom bli exempelvis genom att ni kommer överens om det i ett äktenskapsförord eller att någon av er har fått egendom i arv med villkor att egendomen ska vara enskild egendom. Det skiljer sig alltså från thailändsk rätt som ger er egen rätt till egendom som ni skaffat innan giftermålet. Innan er egendom delas lika får ni först dra av era skulder. Er respektive egendom läggs efter avräkning av skulderna samman och delas lika mellan er. Om din fru blivit medborgare i Sverige, vilket krävs för att få gifta sig här, borde ni också få dela lika på värdet av er mark, bostad och egendom.

Att tänka på

Både avseende svensk rätt och thailändsk rätt är det som anges i den här artikeln väldigt förenklat. Vill du gifta dig eller skilja dig från någon som är medborgare i Thailand rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist som kan hjälpa dig med din skilsmässa. Vasa Advokatbyrå har under många år arbetat med thailändsk rätt och hjälper gärna dig med ditt ärende. Kontakta gärna oss så hjälper vi dig!

Anlita oss för:

Allmän rådgivning

* Motta rådgivning om vilka rättigheter du har i en skilsmässa enligt thailändsk rätt.

Tvistelösning

* Få en bedömning utifrån gällande rättsläge.

* Maximera dina chanser att få behålla egendom efter skilsmässa.

Kontakta oss för ett gratis inledande telefonsamtal eller boka ett möte med någon av våra erfarna jurister.

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om skilsmässa thailand

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.