Om du som företagare har köpt en vara av en annan företagare, blir som huvudregel köplagen tillämplig på det köpet. Ibland är varan som du köpt inte vad du hade tänkt dig, utan den är felaktig på något sätt. Då kan du ha rätt att göra gällande någon påföljd mot säljaren. Exempel på sådana påföljder är att säljaren behöver åtgärda felet, att du får varan billigare eller att du får skicka tillbaka varan och du får tillbaka pengarna, där det sistnämnda kallas för hävning av köpet. Ibland kan även säljaren behöva betala skadestånd till dig på grund av felaktig vara. Det är påföljden skadestånd på grund av fel i vara, som vi kommer gå igenom i den här artikeln.
Reglering av skadestånd
Eftersom det rör köp mellan två företagare blir köplagen tillämplig på köpet. Av 40 § köplagen framgår att om det inte rör ett hinder utanför säljarens kontroll, kan denne bli skyldig att betala ersättning till dig om du skulle anses ha lidit skada till följd av att det varit fel på varan. Skulle hinder faktiskt uppstå för säljaren som denne inte kan rå för, har säljaren normalt sett en plikt att meddela köparen om det hindret, vilket framgår av 28 § köplagen.
För de flesta skador utöver indirekt förlust kan du som köpare få ersättning för, ifall skadan beror på försummelse från säljarens sida. Vad försummelse från säljarens sida innebär, kommer vi förklara senare i artikeln. Även sådan skada som du lidit på grund av att varan inte stämmer överens med vad säljaren har särskilt utfäst, kan du ha rätt att få skadestånd för. Regleringen av de skador som du som köpare kan få ersättning för, framgår av 40 § andra och tredje stycket köplagen.
Vad försummelse från säljaren sida innebär
Begreppet försummelse är inte helt klart, men det innebär i stort sett att någon, på något sätt har varit slarvig. Försummelse från säljarens sida innebär att det inte är nödvändigt att det faktiskt är säljaren som varit försumlig. Utan även när exempelvis de som säljaren har anställda hos sig har slarvat, kan det anses som försummelse från säljarens sida.
När ett hinder anses ligga utanför säljarens kontroll
Det här undantaget kan göra att säljaren slipper skadestånd, varför det kan vara bra att känna till när det kan bli aktuellt. Ett hinder kan gälla för en viss tid, vilket innebär att säljaren kan slippa att bli skadeståndsskyldig, så länge som säljaren haft det hindret att leverera en vara utan fel. Men när det hindret inte längre står i vägen för säljaren, kan denne bli skadeståndsskyldig om varan inte levereras efter det att hindret inte längre kvarstår. Skulle den vara som du köpt gått sönder när den tillverkades, en annan vara har kunnat levereras till dig i stället, är huvudregeln att det inte ska anses som ett hinder utanför säljarens kontroll.
Att tänka på vid fel på en vara:
Har du fått en vara som är felaktig och säljaren vägrar att åtgärda felet, kan du behöva inleda en tvist mot säljaren, för att kunna göra gällande skadestånd eller annan påföljd. Bästa sättet för att vinna framgång med det, är att anlita en jurist som hjälper dig genom din tvist mot säljaren. Vasa Advokatbyrå AB har gedigen erfarenhet av att driva tvister inom köprättens område. Tveka inte att kontakta oss för hjälp med din tvist!
Läsvärt om fel på en vara
Direkt eller indirekt förlust? | SvJT
Inomkontraktuell reklamationsplikt; ett NJA-fall och flera hovrättsavgöranden senare | SvJT
Vad en jurist kan bistå företagare med inom köprätt – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Ansvarsfriskrivning – Klausuler för begränsning av ansvar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Besvär med företagskund som inte betalar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om skadestånd vid fel på en vara
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.