Onödigt att teckna produktförsäkring?

När du exempelvis går in i en elektronikbutik kan du när du ska köpa en produkt, kan du få frågan om du vill teckna en försäkring. Den typen av försäkring kallas för produktförsäkring. En fråga som sällan ställs av butikspersonalen i det sammanhanget, är om du har en hemförsäkring. Det är nämligen så att en hemförsäkring kan täcka många typer av skador som du kan få ersatta av produktförsäkringen. I den här artikeln ska vi reda ut om du har något att tjäna på att teckna en produktförsäkring om du redan är skyddad av en hemförsäkring.

Produktförsäkring

När du tecknar en produktförsäkring för din nya elektronikprodukt, får du ett skydd som brukar ge dig ersättning om din produkt går sönder och behöver lagas. Produktförsäkringen brukar även ge dig rätt att få en ny vara som motsvarar den du köpt, om det inte är möjligt att laga produkten. Vad som kan vara fördelen med en produktförsäkring i jämförelse med en hemförsäkring, är en lägre självrisk. Dock får du räkna bort kostnaden för försäkringen för den enskilda produkten, för att se hur mycket lägre den faktiska kostnaden blir. Dessutom kan det bli kostsamt om du köper många elektronikprodukter, eftersom du måste teckna en försäkring för respektive produkt.

Produktförsäkring

Hemförsäkring

En hemförsäkring är viktigt att teckna för din bostad. Om en skada skulle uppkomma i ditt hem i form av brand, inbrott eller liknande, kan det innebära en stor ekonomisk förlust för dig. Har du däremot tecknat en hemförsäkring, kan du få stora delar ersatta av ditt försäkringsbolag. Bland annat kan du precis som vid en produktförsäkring få ersättning för det fall att dina köpta elektronikprodukter behöver repareras eller ersättas helt, men då ingår skydd för samtliga elektronikprodukter genom en försäkring.

Tilläggsförsäkring

Om du struntar i att teckna produktförsäkring är det viktigt att du har koll på att det inkluderas ett elektronikskydd i din hemförsäkring. Det finns nämligen en risk att din hemförsäkring inte ger ersättning för skador på elektronikprodukter. Ofta kan försäkringsbolag erbjuda en grundförsäkring och sen får du välja till olika tilläggsförsäkringar. Ibland kan du behöva teckna en eller flera tilläggsförsäkringar för att få samma skydd som du erbjuds genom en produktförsäkring. Exempelvis kan ett försäkringsbolag ha ett tillägg som kallas för allriskförsäkring, vilket du exempel kan behöva om du skulle råka spilla kaffe på din dator. Vilka tilläggsförsäkringar du behöver kan du alltid fråga ditt försäkringsbolag om. Har du tillgång till försäkringsvillkoren, kan du alltid försöka läsa dem för att skapa dig en bild om vilket skydd du har för dina produkter.

Att tänka på:

Även om du vill önska att försäkringsbolaget som du har tecknat din hemförsäkring hos gör en riktig bedömning när du anmäler en skada, är det tyvärr inte alltid fallet. Försäkringsvillkor kan ibland vara en aning luddigt formulerade, varför det kan vara svårt för dig att själv veta om ditt försäkringsbolag har gjort en rätt bedömning. Skulle du nekas ersättning för en skada på din egendom, bör du ta chansen att kontakta en jurist som hjälper dig att utreda din möjlighet att kunna få ersättning. För det fall att du vill ha hjälp att driva en tvist mot ditt försäkringsbolag, får du gärna kontakta oss på Vasa Advokatbyrå AB. Vi hjälper gärna dig med din tvist!

Läsvärt

Hemförsäkring – ett nödvändigt skydd för dig och dina saker | Konsumenternas

”Gör hemförsäkring obligatorisk för hyresgäster” | SVT Nyheter

Ansvarsförsäkring för privatpersoner – vi förklarar – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Bostadsrättstillägg – tilläggsförsäkring till din hemförsäkring – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Försäkringsrätt – din hemförsäkring kan täcka mer än du tror – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)

Författad av: Alexander Isehag

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om onödigt att teckna produktförsäkring?

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.