Ett köpeavtal, eller köpekontrakt som det också kallas, är det avtal som du som säljare ingår med en köpare av din fastighet. Kanske har du någon gång hört att det är lika giltigt att ingå ett avtal muntligen som skriftligen. Det stämmer i de flesta sammanhang, men köp av fastighet rör ett av undantagen där det som huvudregel är ett krav på att köpeavtalet ingås skriftligen. I den här artikeln kommer du bland annat lära dig hur ett köpeavtal behöver vara utformat för att betraktas som juridiskt giltigt.
Kravet på skriftligt köpeavtal
Fastighet faller inom juridiken in under kategorin fast egendom. Att köpeavtalet vid fastighetsöverlåtelse som regel måste ingås skriftligen, framgår av 4 kapitlet 1 § jordabalken. Det är inte någon nyhet att det ställs ett krav på att köp av fast egendom ska ingås skriftligen. En anledning till det är att efter köpehandlingen upprättats ska den kunna vara en grund för lagfart. Annat viktigt syfte med formkravet skriftlighet, är att förhindra att det sker överlåtelser av fast egendom genom förhastade beslut. Kan också nämnas att eftersom kravet är skriftlighet, är det normalt sätt inte heller bindande om du som säljare lovar att sälja fastigheten.
Ett avtal med två överlåtelsehandlingar
Vid fastighetsköp har det sedan mitten av 1700-talet använts två överlåtelsehandlingar. Dessa överlåtelsehandlingar kallas köpeavtal och köpebrev. Den första överlåtelsehandlingen köpeavtalet, är där du som säljare och köparen av din fastighet anger samtliga villkor för fastighetsköpet. Det är alltså den mer omfattande av de två överlåtelsehandlingarna.
I köpebrevet som är den andra överlåtelsehandlingen brukar det vanligtvis bara anges de minimikrav som enligt lag behöver uppnås vid köp av fastighet. Köpebrevet är också den av handlingarna som sedan tas i bruk när det görs en ansökan om lagfart. Fördelen med att köpebrevet inte är speciellt omfattande, är att ni avtalsparter inte behöver publicera de villkor ni ställt upp för fastighetsköpet i onödan. Särskilt viktigt är att köpebrevet inte utfördas innan köparen betalat för fastigheten. En fullständig lagfart brukar regelmässigt inte uppnås före det att båda parter undertecknat köpebrevet.
Övriga krav på köpehandlingen
Förutom att köpehandlingen behöver ingås skriftligen är det också viktigt att det anges i köpehandlingen hur mycket köparen ska betala för fastigheten. Dessutom brukar det även krävas en överlåtelseförklaring från dig som säljare, där du medger att köparen ska bli den nya fastighetsägaren. Det brukar dock inte krävas ett bevittnande av köpehandlingen för att den ska anses ha uppfyllt de juridiska kraven för giltighet.
Att tänka på
Den här artikeln är inte heltäckande och det kan därför finnas ytterligare krav för att köpeavtalet ska anses vara giltig. Om det är så att du vill teckna ett köpeavtal inför en försäljning av din fastighet, eller att du hamnat i en tvist med en köpare om en redan såld fastighet, rekommenderar vi att du tar kontakt med en jurist. Vasa Advokatbyrå AB har under många år arbetat med juridiska ärenden som rör fastigheter. Tveka inte att kontakta oss för juridisk hjälp med din tvist.
Läsvärt om köpeavtal
Skriftform som förutsättning för avtalsbundenhet vid företagsöverlåtelser | SvJT
Kontraktsbrott fastighetsköp – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Att tänka på vid köp av fastighet – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Fastighetsjurist: Utbildning & rådgivning – Advokatbyrå (vasaadvokat.se)
Författad av: Alexander Isehag
Till sist om köpeavtal – ett avtal med krav
Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.Om oss – Vasa Advokatbyrå
Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.
Utbildning och erfarenhet
Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.
Specialområden
Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.
Sammanfattning
Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.