Fastighetsjurist: Utbildning & rådgivning

När rättsliga tvister uppstår kring hus och byggnader så kontaktar människor fastighetsjurister. De arbetar med olika typer av fastighetsprojekt, kommersiell hyresrätt samt löpande fastighetsrättslig rådgivning.

Utöver transaktionsarbete bistår juristerna svenska och internationella klienter vid samtliga typer av fastighetsrättsrelaterade ärenden t.ex. ombildningstransaktioner, projektentreprenad, konsultjuridik inom byggsektorn, exploateringar, omstruktureringar och fastighetsrelaterade tvister.

Juristerna tillhandahåller även kontinuerligt juridisk rådgivning vid övriga frågor som har anknytning till ägande, förvaltning och nyttjande av kommersiella fastigheter.

Fastighetsjurist utbildning

Vilken utbildning krävs för att bli fastighetsjurist?

För att bli jurist måste du läsa Juristprogrammet som ges vid universitet och högskolor. Utbildningen är på 4,5 år (270 högskolepoäng) och leder till en juristexamen. Andra juridiska utbildningsprogram kan omfatta heltidsstudier på minst tre år (180 högskolepoäng) för en kandidatexamen.

Därefter kan du fortsätta på avancerad nivå ytterligare två år för en masterexamen. På forskarnivå finns licentiatexamen och doktorsexamen som omfattar två respektive fyra år (Universitets- och högskolerådet)

Vad står fastighetsrätten för?

Regler som rör nyttjande, köp och ägande av fast egendom.

Området kan delas in i allmän fastighetsrätt, som rör regler kring köp, hyra och arrende av fastigheter , och speciell fastighetsrätt som rör bland annat , fastighetsbildning, expropriation, miljörätt, reglerna kring fastighetsplaner med mera.
Fastighetsrätten räknas traditionellt till civilrätten, men särskilt den speciella fastighetsrättten har många offentligrättsliga inslag. Utmärkande drag är en stark formbundenhet, större inslag av tvingande lagstiftning samt en stark ställning för publicitetsprincipen. (Jordabalken 1970:994)

Vilka egenskaper bör du ha?

En av de första dygder som en bra jurist måste ha är att skapa förtroende för sin klient. Hur gör du det? Enligt experter på området gör du detta med integritet. En jurist skall vara ärlig med sin klient dvs. vara nära honom och på ett tydligt sätt avslöja situationen han befinner sig i. Dessutom klargöra de möjliga utgångarna han har.

fastighetsjurist långa dagar

Fallen kan gå förlorade eller segrande, men om kunden känner att juristen är legitim är det mycket möjligt att den personen talar väl om dina tjänster och rekommenderar det med goda vitsord via sociala nätverk.

För att bli en duktig jurist krävs dessa tre förmågor: diskussion, övertalning och förhandling.

Den första förmågan handlar om grundval. Från det ögonblick då två motsatta versioner kommer till spel, måste man diskutera vilken av dem som kan vara den sanna och i allmänhet kommer juristen med bra argument till grundvalet. Det handlar om att veta hur man kan visa sin åsikt på ett sammanhängande och utbildat sätt samt ha förmågan att kontrastera det med en annan person utan att falla i hysteri eller envishet.

Den andra förmågan är övertalning. Juristen kommer att försöka övertyga sin motståndare (den andra parten i rättegången, men också domstolen, juryn, domarna själva osv.) Att hans version är den rätta. Här kommer förmågan att argumentera in i spel för att övertyga och få andra att se att du har rätt vid den logiska utvecklingen av idéer. Det här är en kapacitet som vissa är födda med, men framförallt är det något som förvärvas genom övning. Oavsett om det är en familjemiddag, i baren eller när du läser nyheterna med kollegor, försök att utöva övertygelsens gåva så att du kan gå till rättegångarna med självförtroende i ett senare skede.

Sist men inte minst viktigt måste en bra jurist vara en god förhandlare. Det finns många tillfällen då parterna sitter vid bordet och har gemensamma intressen, vilket kan leda till undvikandet att besöka domstol (till exempel i en skilsmässa med bodelning), så måste juristerna ha förmågan att samla vederbörande och föreslå en rättvis affär, vilket är logiskt, till fördel för deras klienter. För att detta ska ha en försonande karaktär.

Juristernas långa dagar

Tänk på att juristernas arbetstid ofta överstiger åtta timmar. Det är ett absorberande jobb som bärs i portföljen till alla parter och installeras i huvudet, där det kommer att finnas fall som inte kan lämnas tills de är lösta.

Därför är en annan av de dygder som juristen måste ha, och detta är för sin egen hälsa, att kunna koppla bort. En specialist som brinner kommer inte att fungera bra och kommer att förneka sitt eget arbete, hans prestige och i värsta fall hans familjeliv. Av detta skäl även om det är komplicerat, måste den professionella veta hur man markerar gränserna mellan arbete och privatliv samt så långt som möjligt inte blanda dem.

(Vi reserverar oss för stavfel och/eller felskrivning. Varje klients ärende är unikt.)

Till sist om fastighetsjurist: utbildning & rådgivning

Vasa Advokatbyrå hjälper gärna dig med allt från totalentreprenad, fastighetsrätt, avtalsrätt, dolda fel till att driva tvister. Så om du som privatperson eller ditt företag finns i till exempel Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Haninge, Umeå, Gävle, Borås, Eskilstuna, Södertälje, Karlstad, Täby, Sundsvall, Luleå, Halmstad, Trelleborg, Lidingö, Kalmar, Växjö, Östersund, Falun, Skellefteå, Landskrona, Kristianstad, Tumba, Karlskrona, Uddevalla, Skövde, Varberg, Åkersberga, Märsta, Vallentuna, Nyköping, Lidköping, Lerum, Enköping, Alingsås, Ystad, Sandviken, Kungsbacka, Katrineholm, Nässjö, Strängnäs, Falkenberg, Ängelholm, Mariestad, Tranås, Motala, Vetlanda, Kiruna, Hässleholm eller Örnsköldsvik ska du inte tveka att höra av dig till oss så hjälper vi dig med ditt ärende.

Om oss – Vasa Advokatbyrå

Vasa Advokatbyrå är en välkänd advokatbyrå som har funnits sedan 2002. Vår ägare, tillika grundare, har varit advokat i mer än 20 år och har lång erfarenhet inom olika juridiska fält.

Utbildning och erfarenhet

Företagets ägare har en bakgrund som inkluderar en juridikexamen från Chicago Kent College of Law och två masterexamen inom internationell och finansiell rätt. Han har också arbetslivserfarenhet från tingsrätten mellan åren 1986-1989.

Specialområden

Vi på Vasa Advokatbyrå jobbar med många sorters juridiska frågor men är särskilt bra på ärenden som rör dolda fel, tvister och entreprenadrätt. Tack vare vår erfarenhet kan vi erbjuda professionell rådgivning och hjälp i dessa ärenden.

Sammanfattning

Med en solid utbildning, lång erfarenhet och en fokusering på specifika juridiska områden är Vasa Advokatbyrå ett pålitligt val för dig som söker expertis inom juridik. Vi har etablerat oss som en trovärdig partner för kunder som behöver hjälp med svåra juridiska frågor.

Relaterade artiklar

5 bra anledningar till att välja oss

Tillsammans med oss blir du starkare!

  1. Självklart kostar inte det inledande telefonsamtalet
  2. Vi lyssnar på dig
  3. Vi är specialister på bl.a. fastighetsrätt, försäkringsrätt, entreprenad och tvister
  4. Vasa Advokatbyrå har starka finanser och en trygg ansvarsförsäkring
  5. Vi kommer ge dig vår högsta prioritet och hjälpa dig i ditt ärende

Prata med oss idag

Självklart kostar första telefonsamtalet ingenting. Så skriv till oss så ringer vi upp dig så snart vi kan. Förbered dig så gott du kan med den information du har tillgänglig.